"De Kerstman sloeg de jukebox kapot omdat er te veel kerstmuziek was"

13 december 2019
Jovanka Steele is Amerikaanse van oorsprong en toen ze daar nog woonde, werkte ze een tijdje als kerstelf. En dat levert prachtige verhalen op. Zoals hetgeen dat je hieronder kan lezen of beluisteren.

In deze tijd van het jaar zit er in ieder shoppingcenter in Amerika een dikke Kerstman en jaren geleden had ik zelf een bij-job als kerstelf in zo’n shoppingcenter. Ik moest ook de hele dag rondlopen met een 40-jarige man verkleed als tinnen soldaatje, inclusief hoge zwarte hoed en felle roze cirkels op zijn wangen. En om extra geloofwaardig te zijn, sprak hij met een kinderstemmetje. "De Kerstman is mijn held," zei hij vaak, zelfs als er geen kinderen in de buurt waren.

Tijdens één van onze rookpauzes, vloog de deur plots open en stormde de kerstman naar buiten. "Fucking kinderen!" riep hij. Aan de natte plek op zijn rode broek was duidelijk te zien wat er was gebeurd. "Oh-oh, Iemand heeft pipi gedaan op de Kerstman" zei de 40-jarige tinnen soldaat in mijn oor.

Ik vroeg de Kerstman of hij een sigaret wilde. "Een sigaret," riep hij. "Nee, wat ik nodig heb is alcohol!" “Maar ik kan het zelf niet gaan kopen, want ik mag het café niet meer binnen”

Ik stelde geen vragen en dus ging ik -met mijn grote elf-oren en een 40-jarige tinnen soldaat naast mij- heel nonchalant vier shots whisky bestellen in het café aan de overkant van het shoppingcenter… waarna ik ze stiekem in een kop koffie moest gieten, omdat je in Amerika niet over straat mag lopen met alcohol.

De barman zei, “jullie hebben echt een heel stresserende job: een paar dagen geleden sloeg de Kerstman onze jukebox kapot omdat er te veel kerstliedjes aan het spelen waren." "Spreek niet zo over de Kerstman," riep de 40-jarige tinnen soldaat en hij sloeg een stoel kapot tegen de muur. Ik liep het café zo snel mogelijk uit en bracht de Kerstman zijn speciale koffie.

Nadat de Kerstman terug het shoppingcenter binnenging, keek het 40-jarige tinnen soldaatje naar mij en zei, "Jovanka, kan je straks tegen de Kerstman zeggen hoe stoer ik was in het café? De Kerstman is mijn held!" Fijne Feesten, allemaal!