De keuze van Claire Tillekaerts

20 december 2015
Deze topvrouw van Flanders Investment & Trade was te gast bij Friedl Lesage in de laatste Touché van 2015.

Claire Tillekaerts is het toonbeeld van hoe iemand ondanks zware tegenslagen toch nog positief en wilskrachtig in het leven kan staan. De grens tussen privé en werk is dun, schrijft ze op haar twitter. Waar die grens vervaagt en aan welke kant(en) ze haar levensmoed vindt, hoor je deze zondag in Touché.

Claire Tillekaerts is CEO van FIT: Flanders Investment and Trade.

Naast haar man Dirk Brossé, is ze van nog een andere componist heel erg onder de indruk: John Williams. Hij componeerde de muziek van onder andere Star Wars, Schindler’s List en Saving Private Ryan. Maar ook van Memoirs of a Geisha, een film die Claire Tillekaerts extra aanspreekt omdat ze ook een fascinatie voor Japan heeft. Bekijk de trailer en let vooral op de prachtige muziek.

Als fiere Gentenaar kan Claire niets anders dan 'Het Lam Gods' als favoriete kunstwerk noemen. Het doet haar denken aan Piero de la Francesca, aan het licht in Toscane, maar ook aan het verhaal dat er aan zit. Er loopt momenteel een tentoonstelling over Het Lam Gods en mystieke muziek in het Caemersklooster. 

Ook het levensverhaal van Jacqueline du Pré inspireert Claire. Deze begenadigde cellospeelster stierf op jonge leeftijd aan de gevolgen van multiple sclerose. Bekijk hier een deel van de documentaire die Christopher Nupen over haar maakte, hij was de laatste die haar mocht interviewen.

Claire selecteerde 2 nummers van haar man, de componist Dirk Brossé. Hij speelt op 20 december een kerstconcert in Bozar:


Playlist:
Broken Circle Breakdown Bluegrassband - "Will the circle be unbroken"
Brel - "Le plat pays qui est le mien"
Enya - "Shepherd Moons"
John Williams - "Memoirs of a Geisha" ( Soundtrack )
Paul van Nevel & Huelgas Ensemble - "Agnus dei"
PInk and the Indigo Girls - "Dear Mr. President"
Het "Adagio Moderato" uit het Cello Concerto van Edward Elgar gespeeld door Jacqueline Du Pré
Dirk Brossé met Herman Van Rompuyt met Lore Binon (sopraan) en het Symfonieorkest van Vlaanderen - "I will be your grave" uit "Haiku Cycle 1"
Hilliard Ensemble & John Garbareck - "Officium" Parce mihi Domine
Dirk Brossé met Claron McFadden (sopraan) & The London Philharmonic Orchestra - "Hope" uit "Artesia"