"De kinderen van Mosoel zien hoe familieleden opengereten worden"

22 december 2016
De strijd om Mosoel dreigt te escaleren tot een humanitaire ramp. Een hele generatie kinderen lijdt aan fysieke en psychologische trauma’s. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

De organisatie ontmoette kinderen die fysieke en psychologische verwondingen opliepen in de oorlog. “De kinderen leven gekneld tussen het geweld van Islamitische Staat en de Amerikaanse coalitie."

Mortieraanvallen en seksueel misbruik

“Kinderen zien er dingen die ze nooit zouden mogen zien. Ze zien hoe familieleden en buren uit elkaar gereten worden door bomexplosies en mortieraanvallen of verpletterd werden onder het puin van huizen,” zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen. Jonge meisjes worden seksueel misbruikt en jongens krijgen op vroege leeftijd militaire training waarin ze verplicht worden onthoofdingen en amputaties bij te wonen.

Op het terrein zijn weinig voorzieningen voor medische en psychologische hulp. “Er zijn veel middelen gepompt voor het offensief van Mosoel, maar te weinig om de gevolgen voor de burgers op te vangen. De Iraakse autoriteiten en de internationale partners moeten dringend werk maken van de bescherming en verzorging van de getroffen burgers in Mosoel,” zegt Van Welden.