De klimaatopwarming brengt ons muggen in de winter

19 december 2019
Het is bijna Kerstmis en nog steeds zijn er muggen. Bioloog Arnold Van Vliet vertelt hoe dat komt.

We zijn eind december, en nog steeds vliegen er muggen rond. Vanochtend werden er nog gesignaleerd op de redactie van ‘Nieuwe Feiten’.

“Er zijn inderdaad nog aardig wat muggen” beaamt bioloog Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit). “Steekmuggen welteverstaan, die nog op zoek zijn naar bloed.” In onze contreien zijn er zo een stuk of 40 verschillende steekmuggensoorten die bloed nodig hebben. “De vrouwtjes hebben bloed nodig om weer eitjes te kunnen afzetten.”

Overlast

De ‘culex molestus’ is zo’n steekmug. “Die gaat niet in winterrust. En waarschijnlijk als de temperaturen zo bizar hoog zijn als nu, gaat die geactiveerd worden” zegt Arnold van Vliet. “We zijn het nog aan het onderzoeken, maar het verklaart waarschijnlijk waarom zoveel mensen in de winter aangeven dat ze overlast hebben van steekmuggen. Dat zien we op onze website www.muggenradar.nl

“Hoe zachter de winter, hoe actiever” stelt Arnold van Vliet. De klimaatopwarming brengt ons dus muggen in de winter.

Slome muggen

Maar er zijn dus ook muggen die een winterslaap houden? Ze gaan dus niet dood? “Het gaat hier ook om de huissteekmuggen, maar een andere variant. Als je in oktober slome muggen ziet rondvliegen in huis, dan gaat het over die variant. Ze zoeken dan een plekje op om de winter door te gaan, en in het voorjaar weer actief te worden. Ze zitten gewoon in de kelder, of in de houtstapels. Vorst deert hen niet, daar zijn ze op ingesteld.”

Meer weten? Beluister het integrale gesprek in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook: