De Knip

7 juni 2017
De knip

Dit is het middagjournaal van woensdag 7 juni waar we graag aandacht willen besteden aan de knip in Antwerpen. Gisteren hebben we dat immers schandelijk over het hoofd gezien. Maar dat maken we vandaag goed. 'T is te zeggen, dat waren we van plan, maar er is alweer belangrijker nieuws opgedoken dat onze aandacht opeist.

Er is immers niet alleen chaos en verwarring in het geknipte Antwerpen, ook in Knokke-Heist dreigt de zomer behoorlijk verknipt te verlopen. De toeristen weten het niet meer en daar is burgemeester Lippens voor verantwoordelijk.

Strandgangers in Knokke zijn er zich al enkele jaren van bewust dat frigoboxen niet toegestaan zijn op het strand. Dat is geen probleem meer. Frigoboxen zijn per definitie al enige tijd uit de mode.

In ruil voor de draagbare frigo heeft de Knokke toerist nu een strandkabine gehuurd met frigo. Drieduizend euro voor een seizoen, dat is het geld niet. Een beetje Beau Monde heeft een strandkabine met oesters en champagne in de koelkast en een James om de oesters te openen. In de garage naast de strandkabine past het golfkarretje en in de tuin van de strandkabine kan getennist worden. Zo met van die houten paletten en een rubberen balletje.

Maar, en nu komt het. dat mag niet meer van de burgemeester. Te veel luxe in de strandkabine is verboden, zegt hij. Het kabinepersoneel van Knokke begrijpt er niets van en twijfelt of de burgemeester na 38 jaar aan het roer van het dorp, niet moet worden vervangen.

Wel, ik zeg het wat aarzelend, maar Leopold Lippens heeft gelijk. Zijn beslissing lijkt misschien in tegenspraak met zijn frigobox-verordening, maar het is in feite van hetzelfde strandlaken een broek. Luxe is niet voor op het strand, weet Lippens. Het strand is zand, veel zand, met op het einde veel te koud water. Zand en water zijn gratis en gratis hoort niet bij een mondaine stad. Luxe begint waar het strand eindigt. Op de dijk waar de boutiques en de bistro's zijn en de visakaart heerst.

Toeristen moeten kortom met wat voor middelen dan ook zo snel mogelijk weggehaald worden van het strand, weet de burgemeester. Of beter nog, ze mogen het strand eigenlijk nooit bereiken. Graaf Lippens kijkt daarom met belangstelling uit naar wat er in Antwerpen gebeurt. Zo'n knip op de dijk, zou dat geen goed idee zijn?