De knip in de Antwerpse Leien: dag van de waarheid voorlopig niet chaotisch

6 juni 2017
Het is de eerste werk- en schooldag sinds de Leien zijn doorgeknipt. Dat is één van de belangrijkste verkeersaders in het centrum van Antwerpen. Anderhalf jaar lang wordt er ter hoogte van het Operaplein gewerkt en zo lang kan het verkeer er niet door. De stad raadt aan om alternatieven te zoeken, met het openbaar vervoer of met de fiets.

Wie van aan het justitiepaleis in het zuiden van Antwerpen tot in het noorden van de stad wil, kan niet meer via de Leien dwars door de stad rijden. Ter hoogte van het drukke Operaplein zal anderhalf jaar gewerkt worden. Onder de grond worden autotunnels, een tramstation en een parking aangelegd.

Het is en drastische ingreep in de verkeersknoop die Antwerpen sowieso al is. De eerste gevolgen zijn vanmorgen al zichtbaar aan de Waaslandtunnel. Op bepaalde kruispunten naar het stadscentrum zijn de verkeerslichten namelijk anders afgesteld en blijven ze langer op rood staan. Zo zou het verkeer naar het centrum van de stad minder snel vastlopen. Maar daardoor staat er bijvoorbeeld aan de Waaslandtunnel al wel een file.

Het stadsbestuur wil mensen aanmoedigen om op een andere manier naar Antwerpen te komen dan met de auto. Er zijn gratis tramtickets, proefritten met elektrische fietsen, en de stad komt ook met moto-delen. "We willen mensen aanspreken via social media, hen suggereren om iets anders te proberen, zoals het Velosysteem, zoals De Lijn", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Een gewaarschuwd man of vrouw...

Wie naar Antwerpen moet, kan zich op voorhand maar beter goed informeren. Op www.slimnaarantwerpen.be staat alle nodige informatie. Samengevat: de stad wordt verdeeld in 3 zones, waar je heen kan via bepaalde afritten. Borden op de Antwerpse ring en op de Singel wijzen de weg. Als je in Antwerpen van de ene zone naar de andere wil rijden, rijd dan niet dwars door de stad, maar via de ring of de Singel.

Je kan uiteraard ook het openbaar vervoer nemen. Trams rijden nog wél, in een nieuwe tunnel onder het Operaplein. In de spits rijden er trams om de tien minuten. Het stadsbestuur hoopt ook dat meer mensen op de fiets zullen springen of aan thuiswerk zullen doen. En het bestuur raadt ook ten stelligste aan om de spits te mijden.