Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"De kolonisatie heeft bijna 60 jaar na datum nog altijd invloed op ons"

di 27 nov. - 1:24

"Kijken naar 'kinderen van de kolonie' is erg pijnlijk voor ons. Het rijt echt wonden open, bijna 60 jaar nadat de onafhankelijkheid van Congo werd uitgeroepen."
'Kinderen van de Kolonie' hakt erop in

"Ik denk dat we ietwat zijn blijven hangen in de tijdsgeest van toen en dat draagt bij tot een negatieve beeldvorming nu". Aan het woord is Don Moussa Pandzou. Hij werd geboren in Congo, maar kwam later in België wonen. Hij ervaart nog regelmatig de gevolgen van de kolonisatie die nu uitgebreid wordt uitgelicht in het canvas-programma 'Kinderen van de Kolonie'. 

Stereotiep

Tracy Bibo Tansia werd geboren in België, maar heeft Congolese roots. Ze werkt mee aan 'Kinderen van de Kolonie' en treedt Don bij als het gaat over de erfenis van de kolonisatie. "Racisme zou niet mogen bestaan, maar er bestaat nog een stereotiep beeld over zwarten. We zijn lui, dom, altijd te laat, ... En nog steeds worden zwart-Afrikanen het sterkst gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, meer dan andere gemeenschappen met een andere roots."

Uit cijfers blijkt dat 6 op de 10 Belgen met Afrikaanse roots een diploma hoger onderwijs hebben, maar toch worden deze mensen 4 keer meer geconfronteerd met werkloosheid dan blanke Belgen.

Als Romelu Lukaku een goede match speelt bij de Rode Duivels, dan is hij een Belg. Maar als hij een match niet goed speelt, dan is hij 'een zwarte'.

— Tracy Bibo Tansia

Het N-woord

Eén van de dingen waar Don en Tracy het erg moeilijk mee blijven hebben, is het woord 'neger'. "Zoveel mensen snappen niet dat het echt niet oké is omdat woord nog te gebruiken, maar dat woord is rechtstreeks gelinkt aan de slavenperiode en de kolonisatie. Het kwetst ons als mensen ons zo noemen, dus het is toch alleen maar respectvol om dat dan niet meer te doen? Dat heeft niets te maken met politiek correct, maar met respect."

De term 'zwarte' is meer geaccepteerd om mensen met een donkere huidskleur te omschrijven.

Excuses

"In 2020 is het 60 jaar geleden dat de kolonisatie is gestopt en Congo onafhankelijk is geworden. Het zou heel fijn zijn om dan ook eens excuses te horen voor het leed dat de Congolezen is aangedaan", zegt Don. Excuses van de regering en het koningshuis zouden op hun plaats zijn, maar Tracy stelt ook voor dat de bedrijven die zoveel winst gemaakt hebben op de kap van de Congolezen hun berouw tonen.

Bekijk hier de uitzending:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet