Sire, u lijkt niet geïnteresseerd

7 juni 2017
De Koning moet naar het vogeltje kijken
Of het nu het verjaardagsfeestje van de Noorse Koning Harald is, het bezoek van de Trumps of de prijsuitreiking van de Elisabethwedstrijd, onze Koning staat altijd wat afwezig te kijken. En daar zou hij dringend iets moeten aan doen, volgens koningskenner en communicatiespecialist Jo De Poorter. Zijn entourage moet hem dringend leren met een scherpe blik in de lens van de fotograaf te kijken.

Koning Filip kijkt weg. En dat bedoel ik letterlijk. Bij alle foto’s van de laatste weken kijkt Filip naast de camera als hij poseert. U let daar waarschijnlijk niet op, maar ik word betaald voor dat soort dingen. En koning Filip ook. Zij het net iets meer dan ik.

Waar zeur je over, hoor ik u denken. En daar heeft u een punt, maar het verkeerde. Want contact is alles en oogcontact zeker. Dat zou u moeten weten. Als u in de ogen van uw geliefde kijkt bijvoorbeeld, of in die van uw kind bij een berisping of in die van de dokter bij slecht nieuws. 

Wat denkt u van mensen die u niet recht in de ogen kijken? Niet veel goeds. Die hebben iets te verbergen, zijn niet geïnteresseerd of zijn dodelijk onzeker. Koning Filip is niets van dat alles. Of hij hoort het niet te zijn. Laten we daar voor het gemak van uitgaan. Maar ondertussen komt hij zo wel over. En dat is echt jammer voor hem.

Hoe vaak heeft de Koning de kans om u recht in de ogen te kijken? Alleen op foto. En bij zijn kerstboodschap. Check het groepsportret bij de verjaardag van de Noorse Koning Harald bijvoorbeeld, of het kiekje naast de jury van de Elisabethwedstrijd of zelfs het bezoek van de Trumpjes: Filip kijkt telkens weg.

Toeval of een slordigheidje? Misschien wel. Maar het staat niet goed. Hij heeft toch mensen om dat in de gaten te houden? Iemand naar het vogeltje doen kijken, is echt niet moeilijk. Daar hoef je geen ervaringsdeskundige of communicatiegoeroe voor te zijn. Gewoon “hey, hier’’ roepen! En als het dan nog mislukt, doe je het desnoods tien keer over. Dat is in dit selfietijdperk de normaalste zaak.

“De ogen zijn de spiegels van de ziel”. Dat zei ooit iemand die daar kalenders mee vulde. Maar hij had wel een punt. Want wie niet kijkt is gezien. Dus, beste hofhouding achter de camera, hier ligt uw taak. Als onze Vorst weer eens ongemakkelijk geprangd staat tussen May en Merkel, zorg dan dat hij naar het vogeltje kijkt of anders bent u het haasje.