De kracht om vol te houden

10 oktober 2018
De Wereld van Sofie heeft het over “volhouders”. De film “Niet schieten” over De Bende Van Nijvel is vanaf vandaag te zien in de zalen. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is zo’n taai dossier waar het volhoudingsvermogen van familie van slachtoffers danig op de proef gesteld is. En waar al menig onderzoeker de tanden op stuk gebeten heeft. Hoe hou je wel of niet vol in zo’n situatie?

Wat doet je volhouden als je zowat al het denkbare leed te verwerken krijgt? Willy Sallet is een man die na een ongeval verlamd raakte aan beide benen. Zijn zoon werd vermoord. Zijn zaak ging failliet. Zijn vrouw vertrok. En toch krijgt die man “ik heb nog geluk gehad” over de lippen, want “er zijn mensen die het nog slechter hebben”. 

Waarom is de ene mens een doorzetter en de andere niet? Kun je dat aanleren? Of zit dat ingebakken in je karakter? Psycholoog Joris Bruyninckx reageert.

Vincent Byloo las het boek “Things the grandchildren should know” van Mark Oliver Everett, zanger van de band “Eels”. Alle mensen om hem heen vielen een voor een weg. Zijn vader, zus, moeder, medemuzikanten, andere familieleden. Muziek was het enige dat hem overeind hield.

De wetenschappen zijn een terrein waar volharding en doorzettingskracht bij uitstek aan de orde is. Vaak vergt die ene doorbraak in een onderzoek jaren of decennia of een leven lang geduld. Onderzoekster Liesbeth Aerts doet het verhaal over haar doctoraat - waarbij ze het ei zo na voor bekeken hield.

Lotte De Caluwé trok naar de afdeling oncologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. De patiënten zitten er volop in hun behandeling. Wat doet hen volhouden?

Waarom kregen zoveel straten de naam “Volhardingsstraat” en heten zoveel fanfares ““Moed en volharding”? We vragen het aan Magda De Vos (Taalkundige UGent).

Radio 1 Select