De wereld van Sofie
De kunst van het wandelen
zo 8 nov. - 11:00
Een goed begin is ‘The gentle art of tramping’, een prachtig vormgegeven boekje van Stephen Graham uit 1926, uitgegeven door Bloomsbury Publishing. ‘Know how to tramp and you know how to live!’ is de lijfspreuk van de auteur. Ward Bogaert heeft het boek gelezen.
Het woord ‘wandelen’ komt van het Duitse ‘wandern’. Een wandeling heet ‘verwanderung’ of ‘verwandlung’. Maar dat betekent ook : veranderen, transformeren, jezelf opnieuw uitvinden. En dat kan een wandeling met je doen, je voelt je soms herboren na een verfrissende trip in de natuur. Duits is ook het mooie ‘wanderlust’. Die lust grijpt terug naar zintuiglijke driften en geeft aan hoe verkwikkend wandelen wel kan zijn, vertelt cultuursocioloog Walter Weyns.
Aristoteles en Nietzsche filosofeerden er al wandelend op los. Filosoof Erik Oger legt al wandelend uit aan reporter Brecht Devoldere hoe belangrijk wandelen voor Nietsche was.
Reporter Ward Bogaert ontdekte tijdens een wandeling in de eerste lockdown op een boogscheut van zijn huis een overwoekerde grafsteen. Hij ging sindsdien op onderzoek uit en ontdekte onlangs dat de steen bij het graf van ene Marie Francet hoort. Ward moest en zou weten wie die vrouw was.
Italofiel Joost Houtman schreef in het boek ‘Bella Figura’ over de essentie van de Italiaanse cultuur. Daarin heeft hij het ook over een bijzondere manier van wandelen, ‘la passegiatta’: Italianen die graag traag en opgetut rondwandelen, om te kijken èn bekeken te worden.
‘Not all those who wander, are lost’. In de Radio 1-podcast ‘Wanderland’ gaat Gertjan Van Hellemont - alias Douglas Firs - wandelen met een bekende muzikant. Ze praten over muziek, inspiratie, (on)rust, relativeren en ….wandelen! Enkele hoogtepunten op een rijtje!