De kunst van vloeken en schelden

28 november 2018
De Slimste Mens ter Wereld is naast een vermakelijke quiz een vloekfeest van jewelste. Het overkomt de meest beheerste kandidaten van wie je het niet verwacht zoals Annelies Van Herck. Waarom doen we het, vloeken. Puur omwille van de opluchting? En lijkt het alleen maar zo of is onze vloekwoordenschat er de laatste jaren op achteruit gegaan? Idem voor schelden: ook daar vallen we vaak terug op dezelfde, eerder saaie scheldwoorden. Dat kan beter, gvd#@*&%!!!

Vincent Byloo dook in het TV-archief en concludeert dat wat je dezer dagen op TV hoort “kattenpis” is in vergelijking met programma’s way back zoals “Het Gezin van Paemel”. 

Met historicus Jelle Haemers gaan we nog verder terug in de tijd. Hij deed onderzoek naar scheldwoorden en beledigingen in het laatmiddeleeuwse Vlaanderes, zoals levereter of hoerezuene. Hij vertelt hoe 'middeleeuws schelden' kan leiden tot beter bestuur.

Op Spotify vind je lijstjes van vanalles en nog wat maar wie zoekt naar nummers met een lekker potje gescheld komt van een kale reis terug. De Wereld van Sofie vraagt u daarom naar uw favoriete scheldsongs. 

Stella Bergsma is een Nederlandse zangeres en columniste die vindt dat we de kunst van vloeken en schelden verleerd zijn. Als je vloekt en scheldt, doe het dan op maat en op originele wijze! Maar euhm, wat vindt de Nederlandse “bond tegen vloeken” van haar pleidooi?

Met Ward Bogaert trekken we nog verder weg dan Nederland, hij neemt ons mee op een wereldreis vol gescheld en gevloek.

Eloquent vloeken en schelden. Het is niet iedereen gegeven. Een spoedcursus dan maar. Auteur Elvis Peeters doopte zijn pen speciaal voor ons in het bijtendste vitriool.