Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

De kunstroof van Keerbergen

do 28 nov. - 4:04

In de Brabantse gemeente Keerbergen woont de sympathiekste en braafste kunstdief van het land. Bernard Van Den Bosch is 89 en ere-voorzitter van de heemkundige kring De Botermolen. Nu de feiten al lang verjaard zijn, bekent hij aan Ward Bogaert dat hij het meesterbrein achter een heuse kunstroof was.
kunstroof keerbergen

 In 1971 werd beslist om de Sint-Michielskerk in Keerbergen af te breken en een nieuwe kerk te bouwen. Het zat er meteen bovenarms op tussen de heemkundige kring De Botermolen en de kerkfabriek. Wat te doen met de kunstschatten? De kerkfabriek wilde ze verkopen om de nieuwe kerk te financieren. De Botermolen had er alles voor over om de unieke kunststukken te bewaren voor toekomstige generaties. Toen ze het maar niet eens raakten, zag Bernard Van Den Bosch maar één oplossing : een kunstroof organiseren!   

Als een dief in de nacht

Er was haast bij want een antiquair had het mechanisme van de kerkklok uit 1600 al uit elkaar gehaald en in de kerktoren gelegd. Dat moest onmiddellijk gered worden. Op een nacht klauterde de heemkundige kring bijgelicht door zaklampen naar boven en zeulde het loodzware gevaarte niet zonder risico naar beneden. Het werd bij iemand thuis opgeslagen. Toen Bernard de veldwachter aan de deur kreeg, gebaarde hij van krommenaas. Maar voor de zekerheid werd de klok veilig ondergebracht bij de broer van Bernard in Hoogstraten.  

Wijwatervaten uitgebroken 

De heemkundige kring brak vervolgens de wijwatervaten uit met beitels. En wist ook preekstoel, doopvont en communiebank te redden. Meneer pastoor had de bank al in zijn garage gezet. Maar gaf die snel terug toen ze dreigden bekend te maken dat hij de bank had gepikt.  De veldwachter stelde verder geen vragen meer. 

Het heemmuseum van Keerbergen

Je kan de kunstschatten tegenwoordig bewonderen in het heemmuseum De Botermolen in Keerbergen.  Tot op de dag van vandaag vindt Bernard niet dat ze een misdrijf pleegden. Het was immers geen diefstal, wel een nobele actie om waardevolle kunst te redden. 

 

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet