"Is de kurk van de fles, dan drink je die leeg"

2 mei 2018
Als Britse vrienden haar koelkast opentrekken, kijken ze raar op bij het zien van een half uitgedronken fles wijn. Correspondent Lia van Bekhoven merkt op hoe gebruikelijk de cultuur van drinken in Groot-Brittannië is. In Schotland werd daarom een minimumprijs ingevoerd op alcohol in supermarkten. "Een blik bier is er goedkoper dan een flesje water."

In Schotland wordt drank duurder door de invoering van een minimumprijs op alcohol. "In Schotland heb je nog geen drie euro nodig om aan de grens van de maximum aangeraden alcoholconsumptie te komen. In de supermarkt is een blik bier of cider goedkoper dan een flesje water", weet correspondent Lia van Bekhoven

Het gevolg? "Nu zijn er gemiddeld 22 doden per week door de gevolgen van alcoholgebruik. Bij vechtpartijen hebben slachtoffers en daders in 80 procent van de gevallen gedronken."

De Schotse regering hoopt daarom dat met de maatregel jaarlijks 120 minder doden vallen en er 2000 minder ziekenhuisopnamen per jaar zullen zijn. "De Schotse regering deed het voorstel al jaren geleden, maar de Schotse whiskeyvereniging verzette zich en daagde de regering voor de rechter. Het werd een proces van vijf jaar."

Brouwerijen en kroegen zijn wel tevreden. "Drie kwart van de alcohol wordt gekocht in de supermarkt. Mensen drinken voor ze op café gaan thuis al in."

Cultuur van drinken

Het profiel van de zwaarste drinkers is verrassend. "Je zou denken aan de oudere, armere Schotten. Of jongeren die in het weekend aan comazuipen doen. Maar die doen dat alleen in het weekend."

"De zwaarste drinkers zijn mensen met een goede opleiding en baan: artsen, advocaten of docenten van 55+, aldus Van Bekhoven. "Die drinken veel, maar verspreid over de hele week. In mijn vriendenkring zie je hoe gebruikelijk de cultuur van drinken is. Als Britse vrienden mijn koelkast opentrekken en een halve fles wijn zien staan, kijken ze raar op. Is de kurk van de fles, dan drink je die leeg."

Lees ook