"De laatste foto van mijn vader en ik samen is mooi, maar ook gruwelijk"

9 juli 2021
Alessandra Ruyten is fotograaf en houdt vooral van zwart-wit plaatjes. In 'De Zomer Van' vertelt ze over het intense afscheid van haar vader, die ze vorig jaar verloor aan de gevolgen van Covid-19.

In het voorjaar van 2020 haalde Alessandra Ruyten de media met het verhaal over haar vader. Al vele jaren verbleef hij in een woonzorgcentrum nadat de linkerkant van zijn lichaam verlamd was en hulpbehoevend was. "Mijn vader zat in goede woonzorgcentra, maar bij het laatste bleek toch van alles mis te gaan toen de coronacrisis begon", vertelt Ruyten.

Snel besmet

"Mijn vader is een introvert en houdt van alleen zijn. Maar net temidden van de coronacrisis zetten ze in het woonzorgcentra alle bewoners samen in de gemeenschappelijke zaal! Al vrij snel loopt hij dus corona op en wordt hij opgenomen in het ziekenhuis."

Temidden van de coronacrisis hebben ze in het woonzorgcentra alle bewoners samen in de gemeenschappelijke zaal gezet!

Daar stopt het echter niet voor Alessandra: "We kregen vanuit het ziekenhuis te horen dat mijn vader ook een gebroken heup had opgelopen. Zijn immuunsysteem was dus ondermaats toen hij corona kreeg. Op 11 april wordt haar vader opgenomen, op 17 april 2020 is hij dan overleden aan het virus". 

Alessandra mocht ook al weken haar vader niet meer zien. "We zagen hem alleen via Skype en we wisten dus nooit zeker of het wel goed ging met hem."

Astronautenpak

Het afscheid van haar vader gebeurde haast klinisch. In een astronautenpak met mondmasker en handschoenen moest Alessandra afscheid nemen. Een aanraking was verboden, maar toch besloot Alessandra om de hand van haar vader vast te nemen. Een foto van hun handen is de laatste van hen samen. "Ik probeerde hem wat warmte te geven door mijn handschoen heen, ook al mocht ik hem niet aanraken. Hij heeft geknepen in mijn hand, dus ik wist dat hij erbij was."

Ik mocht mijn vader geen laatste kus geven, terwijl ik wist dat hij zou sterven

"Ik mocht hem geen laatste kus geven, terwijl ik wist dat hij zou sterven. Ik droeg een astronautenpak, handschoenen en een mondmasker. Mensen mogen denken wat ze willen, maar corona is echt. Het is onmenselijk, voor de mensen die heengaan en voor de mensen die achterblijven."
 

Herbeluister hier het gesprek met Alessandra Ruyten:

De laatste foto van Alessandra Ruyten en haar vader. Foto: Alessandra Ruyten

Lees meer: