De laatste rechte lijn. Waar staan de partijen volgens Marc Van de Looverbosch?

24 mei 2019
Politiek analist Marc Van de Looverbosch was een graag geziene gast bij onze verkiezingsuitzendingen in het Vlaams Parlement. In zijn slotanalyse fileert hij alle partijen, in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen.

PVDA: “Ze staan sterk in sommige volkswijken en aan de fabrieken. Maar zal het voldoende zijn? Alles hangt af van Antwerpen.”

Vlaams Belang: “Dit was de campagne van Tom Van Grieken. Met asiel en migratie vond hij een zwakke flank bij de N-VA. Toch waren er ook problemen: foute vrienden, wansmakelijke campagnestunts. Maar ze hebben de wind in de zeilen.”

N-VA: “De zegezekerheid is weg. Men wil de schade beperken. En daarom sturen ze alle generaals naar het front. In deze campagne zaten ze ook een paar keer in de verdrukking.”

CD&V: “Het Hilde Crevits-effect wordt volledig uitgespeeld. En dat is misschien niet slecht. In West-Vlaanderen en Limburg staan ze nog sterk. Maar in het stedelijke gebied wordt het moeilijk. Ze zaaiden twijfel bij de samenwerking met N-VA.”

Open VLD: “Bart Tommelein is een stevige uitdager voor Hilde Crevits. Het is een vrolijke, optimistische bende. Maar de vraag is of er geen sleet zit op hun kopstukken.” 

Groen: “De klimaathype lijkt voorbij. Ze lieten steken vallen bij hun uitleg over de betaalbaarheid van groene maatregelen.”

SP.A: “Ze hebben hun sociale agenda kunnen opdringen. Ze lonken daarbij naar de CD&V.”

Herbekijk de analyse van Van de Looverbosch