'De levenden kunnen heel wat leren van de stervenden'

29 oktober 2016
Gesprekken op de rand van de dood, daarover gaat de film 'Tot in den draai' van Filip Loobuyck. Hij is met mensen gaan spreken die nog maar enkele weken of maanden te leven hebben. En dat brengt zo'n gesprek meteen tot de essentie.

Tinneke van 34, Erwin van 55, Lieve van 75: ze zijn allemaal ongeneeslijk ziek en hun einde nadert. Filmmaker Filip Loobuyck heeft met hen gesproken in die zeer bijzondere, kwetsbare en intieme tijd. De gesprekken in 'Tot in den draai' gaan over familie, afscheid nemen, herinneringen, de twijfel aan wat er na de dood komt. Veel mensen maken ook een balans van hun leven op, en zijn soms bepaald streng voor zichzelf. Maar er kan ook wat gelachen worden. In ieder geval gaat dit soort gesprekken tot de essentie. De drukte van het leven is er niet meer.

Nu hoef ik niet meer te presteren, me te bewijzen

zegt één van de geïnterviewde terminaal zieken. De maskers hoeven niet meer. Praten over de dood is taboe, maar het is ook heel schoon, zegt Filip Loobuyck. En daar kan iedereen iets van opsteken.

De levenden kunnen heel wat leren van de stervenden

Alexander Verstaen van Perennis, centrum voor groei in leven en sterven, wil de film ook specifiek inzetten voor de opleiding van palliatieve verzorgers. Die zijn van onschatbare waarde.

We hebben goede aandacht voor de medische zorg op het levenseinde, maar veel minder voor de spirituele bijstand

'Tot in den draai' (een samenwerking met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en Docwerkers met Steun van Kom op tegen Kanker) is de komende weken te zien in bioscopen in Gent, Antwerpen en Brugge. En daarna op vele andere plaatsen. Plaats en data zijn te vinden op http://totindendraai-documentaire.be