De Libische migratiedam?

22 februari 2011

"Als de Europese Unie de demonstraties in Libië blijft steunen, zet Libië de samenwerking met de EU op het vlak van de illegale immigratie stop". Dat is volgens de Italiaanse krant La Repubblica zo'n beetje de inhoud van de boodschap die de Libische overheid zondag aan EU-voorzitter Hongarije heeft gestuurd.

En dat is - nog steeds volgens La Repubblica - niet iets om naar uit te kijken. "Als de Libische dam breekt, ontstaat er een Bijbelse exodus van tienduizenden Afrikanen, die nu nog werken als slaven of gedwongen in kampen in Libië verblijven. Wekenlang zijn mensensmokkelaars, met toestemming van de lokale autoriteiten, al bezig met de voorbereidingen voor de verscheping van duizenden wanhopige mensen".

De Libische antimigratiedam? Enfin, als die breekt zal er blijkbaar meer nodig zijn dan operatie Hermes, waarmee de EU Italië en in het bijzonder Lampedusa bijstaat om de vluchtelingenstroom vanuit Tunesië het hoofd te bieden. De VN liet al weten dat Europa vluchtelingen uit Libië moet toelaten.

Italië is trouwens - samen met Tsjechië - het EU-lidstaat dat op de rem staat als het op het veroordelen van broeder leider en zijn regime aankomt. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini hoopt van harte dat "Khaddafi de situatie in zijn land snel weer in de hand heeft." Omdat "de Libische revolutie niet ingegeven is door de behoefte aan vrijheid, zoals in Tunesië en Egypte, maar door de wens om een fundamentalistische, islamitische staat te stichten. En die pogingen zouden niet aangemoedigd moeten worden."