"De liedjesteksten van Kendrick Lamar en Drake zijn ook niet katholiek"

15 maart 2018
De Brusselse rapper Damso gaat het WK-lied dan toch niet maken omdat zijn liedjesteksten te vrouwonvriendelijk zouden zijn. Jan Van Esbroeck, bestuurder van het Antwerps Sportpaleis, snapt de commotie wel maar is tegelijk verbaasd. "Tijdens de hele Damso-hetze waren een aantal organisaties zeer snel om zich als politiek correct te profileren", zegt Van Esbroeck in De Bende van Annemie.

In verschillende liedjesteksten beschrijft Damso vrouwen als sletten en hoeren. Sportpaleis-topman Jan Van Esbroeck heeft de bewuste teksten niet gelezen maar kan er zich wel iets bij voorstellen. "Eerlijk gezegd: als je de teksten zou analyseren van bepaalde artiesten die in het Sportpaleis worden bejubeld dan zou je ook af en toe rode oortjes kunnen krijgen. De meeste Amerikaanse rappers hanteren niet bepaald de meest vrouwvriendelijke en homovriendelijke teksten. Daarom ben ik zelf geen fan van rappers zoals Kendrick Lamar en Drake. Hun teksten zijn toch ook niet zo katholiek" zegt Van Esbroeck in de Bende van Annemie.

Publiekelijk te kakken gezet

Wat Van Esbroeck verbaast, is dat de voetbalbond in eerste instantie nog een verklaring probeerde te vinden maar dan toch, onder druk van sponsors, Damso publiekelijk 'te kakken heeft moeten zetten'. Opmerkelijk, vindt hij, rekening houdend met het feit dat de voetbalbond Damso zélf gecontacteerd heeft.

"Iedereen is vol lof over de Belgische voetballer Vincent Kompany want hij heeft een migratieachtergrond én heeft het gemaakt. Ik denk dat de voetbalbond dezelfde parallel heeft gevonden in de carrière van Damso, maar helaas zonder te luisteren naar wat hij in het verleden heeft gemaakt", aldus Van Esbroeck. Maar het viel hem vooral op dat enkele sponsororganisaties plots heel politiek correct wilden zijn. Bovendien vindt hij het opvallend dat die organisaties ertoe in staat zijn om een instituut zoals de voetbalbond zeer snel tot wijzigingen te doen leiden. "Dat zorgt voor een spanningsveld maar ik heb zelf ook geen oplossing voor de hele situatie." 

Spijkers op laag water?

In oktober vorig jaar stond Damso nog op het podium van Vorst Nationaal voor een bijna uitverkochte zaal. Van Esbroeck heeft de ticketsgegevens van dat concert toen geanalyseerd. "65 procent van Damso's bezoekers waren vrouwen. Betekent dat dan niet dat er in de hele Damso-hetze spijkers op laag water gezocht worden? Zijn er misschien overdreven drukkingsgroepen, bijna fanatici, in een bepaalde richting aan het werk geweest?", vraagt Van Esbroeck zich af.

Lees ook