"De liefde is ingewikkeld maar ook heel erg leuk"

13 oktober 2019
Radio 1
De liefdestragiek is een thema dat heel vaak terugkomt in de shows van cabaretier Youp van 't Hek. Hij deelt al meer dan 35 jaar lief en leed met z'n vrouw Debby Petter. Een huwelijk bestaat nu eenmaal uit hoogtes en laagtes.

"De liefde is een katalysator. Ik heb al heel lang een liefde met mijn vrouw Debby, met alle hobbels van dien. Wij kennen elkaar sinds ons achttiende en zestiende, en dus al 47 jaar. Ik vind de liefde ingewikkeld maar ook heel erg leuk", zegt de 65-jarige cabaretier Youp van 't Hek in Touché. 

Razend interessant

Van 't Hek is onbedaarlijk trots en blij dat hij nog steeds samen is met de vrouw waarmee hij getrouwd is. Ze hebben wel allebei wat hobbels moeten nemen. Maar hij vindt hun liefde razend interessant. "Het is heel erg leuk om al zo lang bij elkaar te zijn, en we moeten ook vaak om onszelf lachen." 

"We kunnen heel goed reizen en in hetzelfde huis leven. Ik kan ook heel goed mijn gang gaan en werken in het bijzijn van mijn vrouw. Wij vallen elkaar heel weinig lastig en vragen elkaar niet de hele dag: 'waar ben je, waar zit je, wat doe je?'. Debby en ik leven behoorlijk langs elkaar heen, op een zeer prettige manier. Maar we zijn ook heel graag samen. Als ik straks naar huis ga, dan gaan we iets leuks doen en daar kijk ik heel erg naar uit." 

Het geheim van een goed huwelijk is een slecht geheugen

In goede én slechte tijden

Welke dingen gaan er minder goed na 47 jaar huwelijk? Youp vertelt openhartig: "Er is best veel gebeurd in ons huwelijk. We kennen elkaars verhalen. Het is belangrijk om over bepaalde dingen heen te kunnen stappen en verder te gaan. Als je dat niet doet dan heb je een chagrijnig huwelijk voor de rest van je leven. Of je beslist om niet over lastige dingen heen te stappen, en dan moet je uit elkaar gaan. Debby en ik hebben een paar keer heel goed moeten nadenken over ons huwelijk, maar ik denk dat dat erbij hoort." 

Wanneer Van 't Hek met z'n goede - mannelijke en vrouwelijke - vrienden spreekt dan hoort hij dat in veel huwelijken vaak dezelfde ellende voorkomt. Iemand is een tijdje afgeleid door iemand anders, er is even wat gebeurd, of er is gewoon ontzettend gelogen op zakelijk gebied. Ook in het huwelijk van z'n ouders zijn er waarschijnlijk dingen gebeurd en hebben er dingen gespeeld. "Sommige huwelijken stranden, sommige huwelijken blijven duren. Ik ben heel trots en blij dat het in ons huwelijk tot nu toe niet gebeurd is. Debby en ik hebben het wel leuk samen", aldus Van 't Hek.

Als je een leven lang samen bent, dan gebeuren er dingen 

Soms zijn er geen woorden nodig

Vier jaar geleden onderging de cabaretier een ernstige hartoperatie. In die periode is zijn vrouw Debby achter, voor en naast hem gaan staan. Toen Debby op haar beurt pech kreeg met haar gezondheid was hij er voor haar. Dat is 'part of the deal'. "Ik zou het niet anders kunnen. Op zo'n moment ga ik niet even stoer zeggen: 'hé, ik ben een tijdje weg naar Bangkok'."

Van 't Hek is met grote spoed aan z'n hart geopereerd. De kans dat hij het zou halen was fifty fifty. "Vlak voor ik onder narcose ging, keken mijn vrouw en ik elkaar aan. Toen wist ik ook: ik hoef haar niet meer te zeggen wat ik denk, want wij kennen elkaar zo goed. En dus hebben we niks gezegd. Debby wist wat ik dacht, en andersom."

Van 't Hek en zijn vrouw zijn nochtans geen zwijgers als ze samen zijn. Wanneer ze samen eten dan gaat het over de essentiële dingen. "Mensen die uit elkaar gaan, zeggen vaak: 'we hadden het nooit meer ergens over'. Maar wij praten eigenlijk altijd over heel veel dingen. Als ik op tournee ben dan heb ik lange telefoongesprekken met mijn vrouw. Dat zijn dan gesprekken over de krant, de kleine kinderen, tot een begrafenis, een huwelijk of gewoon een geweldig feest."

Lees ook

Lijst van artikels