"De lobby van de grote bedrijven heeft het gewonnen van de lobby van het hart"

1 mei 2020
Belga
Eén mei is traditioneel de dag van de linkse partijen. Met een stoet en toespraken zetten de rode partijen de 'Dag van de Arbeid' in de kijker. PVDA-voorzitter Peter Mertens werpt zijn licht op 1 mei 2020, te midden van de coronacrisis en is duidelijk: er is geen evenwicht tussen de economische heropstart en het terugzien van onze familie en vrienden.

De voorzitter van PVDA geeft traditioneel een toespraak op 1 mei. Ook dit jaar gebeurt dat, zij het digitaal. Gisteren gebeurde een 'test-toespraak' met interviews, muziek en e-peritief: "de onlineshow verliep goed, we haalden zo'n 50.000 unieke bezoekers. Maar het blijft toch bevreemdend", zegt hij daarover. Mertens vertelt ook dat hij viroloog Marc Van Ranst gemist heeft. Van Ranst was gevraagd om te komen spreken op het event, maar dat lokte veel reactie uit, waardoor Van Ranst de uitnodiging aan zich voorbij liet gaan.

Lobby van het hart

Om 11 uur volgt de toespraak van Mertens, maar gisteren kwam hij al aan het woord in het parlement. Hij was hard voor de exitstrategie die werd uitgerold: "de lobby van de grote bedrijven heeft het gewonnen van de lobby van het hart", zegt hij daarover. Mertens vindt dat er een evenwicht moest gezocht worden om niet alleen economisch het land opnieuw op te starten, maar ook een oplossing te voorzien om vrienden en familie terug in de armen te sluiten. "Men had niet alleen naar de wensen van Voka en VBO moeten luisteren", zegt hij daarover.

Wat Mertens ook stoort is dat de veiligheidsmaatregelen, zoals het bewaren van 1,5 meter afstand, nu een suggestie wordt in plaats van een verplichting.

Het evenwicht is zoek: men heeft ervoor gekozen om de economie zo snel mogelijk op te starten, maar ten koste van de familiale contacten. Men had dat in evenwicht moeten doen en dus niet enkel naar de wensen van Voka of VBO moeten luisteren
Peter Mertens

Coronataksen

Maar hoe gaan we uit het economische dal komen waarin we door de coronacrisis zitten? De fiscale inkomsten liggen nu al 1,3 miljard euro lager dan vorig jaar én daarbovenop zijn er ook meer dan 1 miljoen werklozen door de crisis.

Peter Mertens ziet heil in een coronataks, te heffen op de grootste inkomens. "Als we op de vermogens van de allerrijksten van ons land, die hoger liggen dan 3 miljard euro, een eenmalige belasting van 5% heffen, halen we zo al 15 miljard euro op."

Daarnaast wil Mertens ook liever geen eenmalige premie uitreiken voor mensen die tijdens de crisis zijn blijven verderwerken, zoals in de zorgsector. "Het is niet onze bedoeling om mensen eenmalig te belonen met een premie, maar ze dan volgend jaar de rekening te presenteren door hogere belastingen te heffen."

Volmachten niet goed besteed

De PVDA-voorzitter heeft ook een duidelijke mening over de manier waarop de 'volmachtenregering' de crisis aanpakt: "Als je vijf ministers voor mondmaskers hebt en dan moet je nog aan de bevolking vragen om zelf mondmaskers te maken, dan heb je de crisis duidelijk niet goed aangepakt."

Beluister hier het volledige gesprek met Peter Mertens: