De lokroep van de zee

20 mei 2020
Zullen we deze zomer onze zee kunnen zien? Vanaf wanneer en met hoeveel en hoe? Kustburgemeesters proberen overeen te komen, maar dat blijkt niet eenvoudig. Gaan we een stukje strand moeten reserveren? En gaat iedereen dat kunnen met evenveel kans of toch vooral kustbewoners en tweedeverblijvers? Het houdt ons allemaal bezig. Hoe verklaar je die lokroep van de zee?

Televisiemaker Martin Heylen noemt zichzelf een rusteloze ziel die aan zee eindelijk rust heeft gevonden. Tien jaar geleden spoelde hij definitief aan in Oostende, na een halve eeuw in het Oost-Vlaamse dorp Oosteeklo gewoond te hebben. Waarom trekt de zee hem zo enorm aan?

Noël Coopman is hoofdsluiswachter aan de haven in Oostende. Hij ziet dagelijks honderden boten voorbijkomen. Maar waarschijnlijk zowat de helft van zijn leven zat hij zelf op een boot. Hij was jarenlang schipper op de IJslandvaart. En hoe verschrikkelijk zwaar het leven op zee ook kon zijn, toch werd Noël al die jaren naar de zee gezogen. Zeerot Noël probeert aan reporter en landrot Ward Bogaert uit te leggen hoe dat komt.

“De zee is van iedereen”, hoor je vaak. Maar het strand dan toch niet overal deze zomer. Waar komt die uitspraak eigenlijk vandaan “de zee is van iedereen”, en is dat écht zo? Vragen voor Jan Seys, hoofd communicatie van het Vlaams Instituut voor de Zee of het VLIZ in Oostende.

De Cyprioten kunnen meespreken over niet naar je favoriete badplaats kunnen. In de jaren zeventig was Varosha een populaire mondaine badplaats, met prachtige luxehotels, schitterende kustappartementen en op elke zonnige dag bomvolle stranden. Vandaag is Varosha verboden terrein. Een spookstad. Hoe dat komt vertelt Max Vrijens.


 

Radio 1 Select