De loonkloof is meer dan alleen minder verdienen

11 april 2016
Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen. Dat op zich is niets nieuws onder de zon. In De Bende van Annemie gaan we deze week verder in op andere aspecten die samenhangen met de loonkloof. Vandaag hebben we het over de klassieke rollen waarin we vrouwen en mannen nog te dikwijls duwen.

Je kent ze wel, dit type reclamespots op de radio. Ze zijn heel ostentatief genderbevestigend en worden steeds verdedigd met het klassieke excuus 'dat het maar om te lachen was'.

Op tv mogen vrouwelijke kandidaten dan weer niet zo ambitieus zijn als hun mannelijke collega's. "Denk maar aan de vele harde commentaren op Cathy (De Mol) en Danira (De Slimste Mens Ter Wereld). Beiden zijn gewoon sterke en slimme vrouwen. Eén van mijn toenmalige collega's durfde toen (in het geval van Danira) zelfs te zeggen dat het ging om ongepaste arrogantie," zegt Hilde Sabbe, columniste bij Apache.

Op mannen staan blijkbaar geen limieten, zij mogen wel ongebreideld ambitieus zijn. Vrouwen moeten altijd een toontje lager zingen

De bekendste situatie in het buitenland is die van Hillary Clinton. Zij reageerde op de commentaar op haar presidentskandidatuur met volgende woorden: "Moet ik dan thuis blijven en koekjes bakken voor mijn man?"

In de bedrijfswereld zijn er ook situaties waarbij je de wenkbrauwen kan fronsen. "Zo is er een applicatie van een bedrijf die toont wat een baby ziet. Daarin zie je steeds de moeder. De vader is niet te bekennen. Ik zou mij als man behoorlijk geschoffeerd voelen en mezelf afvragen waar ik ben in dat plaatje."

Een nog opvallender casus is die van een schoolboek dat nu, in 2016 dus, nog gebruikt wordt. "De fragmenten die kinderen erin lezen, doen ons denken aan de tijd van de holbewoners." Luister hier zelf hoe opvallend ze zijn. 

Ook bij ons, in 'de media', worden er al eens fouten gemaakt. Zo verwees een reporter van Het Journaal onlangs nog naar de 'niet onbevallige collega' van burgemeester Hans Bonte. "Toen ik nog voor een grote krant werkte en ik een vrouw aanbracht voor een artikel, vroegen ze meestal hoe ze er eruit zag:

Een vrouw kreeg pas een forum als ze er ook goed uitzag.

Beluister hieronder het volledige gesprek.

Lees ook zeker dit artikel

OPROEP: Jouw verhaal over de loonkloof!