De maan krijgt een maantje!

27 maart 2015

Nee, de maan is niet zwanger. Wel heeft NASA het plan aangekondigd om een brokstuk van een asteroïde - of een planetoïde - in een baan om de maan te brengen.

Aanvankelijk was de Asteroid Redirect Mission (ARM) nóg ambitieuzer, NASA wilde in eerste instantie een hele planetoïde verplaatsen. Maar u weet hoe het zit met het financiële klimaat en de gevolgen daarvan.

Wat gaat er dan wel gebeuren? Over een jaar of vijf zou er een onbemand ruimtevaartuig op een asteroïde moeten landen. Dat schraapt een stuk van het oppervlak en brengt die rotsblok vervolgens in een baan om de maan. Rond 2025 zou dan een bemande vlucht die mini-asteroïde gaan onderzoeken.

Waarom doet NASA dat. Voor de wetenschap, tiens. En om paraat te zijn als we door een 'aardscheerder' worden bedreigd.

Maar vooral, en om Bill Clinton nog eens te citeren: "it's the economy, stupid". Asteroïden zitten vol met zeldzame mineralen. Naar verluidt bevat een ruimtesteen van 30 bij 30 meter al gauw voor zo'n 50 miljard dollar edelmetalen.

Zie ook het asteroïde-ontginningsbedrijf Plant Resources dat een paar jaar geleden werd opgericht "to revolutionize current space exploration and help ensure humanity's prosperity for generations to come."

 

plaatje: NASA