De maand van de bloemendoder

9 juni 2017

Rond 1920 zijn in Amerika alle indianenstammen naar de ruigste uithoeken van het land verjaagd. Zo ook de Osages. Ze leven in bittere armoede. Tot de dag dat er in hun reservaat in Oklahoma olie wordt gevonden. Op slag zijn ze het rijkste volk ter wereld. Ze kopen auto’s, bouwen grote huizen en laten hun kinderen studeren aan Europese universiteiten.

Maar dan worden de Osages een voor een vermoord.

Het dodental blijft oplopen. Politie en gerecht lijken machteloos. De zaak komt bij de FBI terecht. Die is dan nog maar pas opgericht. Kersvers directeur J. Edgar Hoover vraagt een voormalig Texas Ranger Tom White om de zaak op te lossen. Die gaat met een heel team undercover en komt zo een gruwelijk complot op het spoor.

Wacht. Laat ons raden: u zit nu op het puntje van uw stoel. U wil weten hoe het afloopt. En u heeft geen zin om te wachten op de verfilming van ‘De maand van de bloemendoder’, het magistrale boek van David Grann over een van de grootste moordzaken van de 20ste eeuw.

Dan kan u twee dingen doen. Zaterdag naar Karl van den Broeck luisteren, de hoofdredacteur van Apache en auteur van ‘Waarom ik de indianen wil redden’ . Die heeft het boek gelezen. Of beter nog: het boek zelf lezen. Dat kan ook. Wedden dat Karl u dat laatste zal aanraden? 


 


 

Radio 1 Select