De machtigste man ter wereld

5 januari 2019
Wie is de machtigste man ter wereld? Decenialang was het antwoord op die vraag eenvoudig: het lot van de wereld lag in de handen van de president van de Verenigde Staten. Dat is aan het veranderen. De Verenigde Staten liggen op kamikaze-koers, Europa is in verwarring met zichzelf bezig, de macht verschuift. De machtigste man ter wereld is nu Xi Jinping, president van China.

Het besef dat Xi Jinping de machtigste man op aarde is, is nog maar net aan het doordringen. Eigenlijk weten we vrij weinig over hem. Met zijn eeuwige glimlach ziet Xi er vriendelijk uit, tot zover onze politieke analyse. Dat is wat magertjes.

De Nieuwe Keizer, het boek dat Ties Dams over Xi Jinping heeft geschreven, geeft een inkijkje in de werking van de Chinese staat en hoe Xi Jinping er de leider is van kunnen worden.

Vader Xi was één van de duizend medestanders van Mao tijdens de Lange Mars. De familie hoorde bij de politieke elite. Maar vader viel in ongenade en kwam in de gevangenis terecht. Xi Jinping groeide vaderloos op. En nu wordt het psychologisch interessant: nog voor vader terugkeerde uit de gevangenis, koos Xi voor een carriere in de Chinese Communistische Partij. De zoon kiest dus voor het instituut dat verantwoordelijk is voor de vernietiging van zijn vader.

Voor de rest van het verhaal, hoe Xi Jinping Voorzitter van Alles, Hart van het Rijk en Machtigste Man op Aarde kon worden, moet u zaterdag naar Interne Keuken luisteren. Ties Dams zit bij ons aan tafel.