De Madgermanes

5 augustus 2016
demonstrerende Madgermanes in Maputo

Madgermanes. Zo worden de tienduizenden Mozambikaanse gastarbeiders genoemd die in de jaren '80 naar Oost-Duitsland werden gestuurd. Zelf noemen ze zich de "staatsslaven" van de DDR, omdat ze nog steeds wachten op een groot deel van het geld dat ze toen verdienden.

Elke woensdag demonsteren ze in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo. Al bijna vijfentwintig jaar lang. In de hoop het nooit uitbetaalde deel van hun loon terug te krijgen. Vooralsnog zonder resultaat. 

Laura Stek reisde naar Maputo en sprak met de Madgermanes over DDR-nostalgie, desillusies en de strijd om gerechtigheid.

Ze won met deze documentaire in 2015 de prijs voor de 'Beste radioproductie' van de Stichting Verhalende Journalistiek. Voor wie liever leest dan luistert - dat komt voor - is er ook een longread.

Ander werk van Laura is "Bella", een gebalde radiodocumentaire van 1 minuut. Op deze site vind nog van die 1-minuutdocumentaires van Laura en van haar collega's.

In september gaat Een Luisterend Oor in première bij De Brakke Grond. Een audio-installatie met de verhalen van eenzame ouderen die bellen naar de zogenaamde Zilverlijn, een jongenertelefoon voor ouderen. 

Benjamin Walkers Theory of Everything is een podcast die je volgens Laura absoluut gehoord moet hebben. En ze is ook verslaafd aan 99% Invisible van Roman Mars