De magische geldboom

8 juni 2019
Zelf noemt ze haar economische inzichten de Modern Monetary Theory, MMT. Haar tegenstanders zeggen dat ze sprookjes vertelt, dat ze in de Magic Money Tree gelooft, ook MMT. Dit is geen theorie, zeggen economen van klassieke snit, het is nonsens. Stephanie Kelton is de meest controversiële econome van deze tijd.

Stephanie Kelton is behalve hoogleraar economie ook adviseur van Bernie Sanders. De eerste vraag die tijdens een verkiezingscampagne wordt gesteld, zowel in de VS als bij ons is: "ja maar, hoe gaat u dat betalen?" Voorstellen moeten in de eerste plaats doorgerekend zijn en budgetneutraal. Ideeën die op de begroting drukken zijn taboe. Goed beleid is beleid dat de staatsschuld drukt.

Hoe gaan we dat betalen is een foute vraag, zegt Stephanie Kelton. We staren ons met zijn allen blind op de staatsschuld, als konijnen naar een lichtbak. Dat komt, zegt ze, omdat wij redeneren als goede huisvaders en huismoeders: als je geld uitgeeft dat je niet hebt, kom je in de problemen.

Die regel klopt voor een huishoudbudget. Maar een staat is geen huishouden, zegt Kelton, voor een staatsbudget gelden andere wetmatigheden. 

Ze legt het zelf uit tijdens een lezing voor de Stony Brook University: 

Als Kelton gelijk heeft, is dat revolutionair. Een paradigmashift, dat is het woord dat wetenschappers gebruiken als door een nieuw inzicht onze kijk op de werkelijkheid verandert.

Nu hoop ik stilletjes dat u een video van vijftig minuten een te lange zit vindt, en dat u dus niet heeft gekeken. Want we hebben aan de Interne Keukentafel Hans Bevers uitgenodigd om de Modern Monetary Theory uit te leggen. Hans Bevers is hoofdeconoom bij de Bank Degroof Petercam.

En om kanttekeningen te zetten. Want ja, het lijkt een beetje op die makkelijke kreet: "druk toch gewoon geld bij!". En de even makkelijke tegenkreet: "Dan krijg je inflatie, idioot!"

Beluister hier het interview met Hans Bevers:

Radio 1 Select