De man achter het Monster

9 november 2019
"Hello, Zvezdana. This is doctor Radovan Karadzic."

Zvezdana Vukojevic weet niet wat haar overkomt. Is dit een grap? Heeft ze hem echt aan de lijn? De man die op dat moment in de cel zit op verdenking van oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische Burgeroorlog. Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs die een paar jaar later door het Joegoslavië tribunaal tot levenslang zal worden veroordeeld voor zijn aandeel in het bloedbad van Srebrenica.

“Het is alsof je zou worden opgebeld door Hitler.” zei een van haar collega journalisten achteraf. Ze wist niet wat ze moest zeggen. “Zvezdana, are you there?”

Als geboren en getogen Amsterdamse, kind van een Servische vader en een Nederlandse moeder probeerde Zvezdana Vukojecvic jarenlang toestemming te krijgen om Karadzic te interviewen in zijn cel in Scheveningen. Dat werd een processie van Echternach, met als resultaat een fascinerend boek: ‘Op zoek naar Karadzic’. Het relaas van haar zoektocht naar de man achter het Monster.

“Een vriendelijke man, beleefd, voorkomend. Heel intelligent, een harde werker. Charmant, grappig ook. Een goede luisteraar.”

Het zijn niet haar woorden, maar die van zijn Amerikaanse advocaat Peter - “Mijn vrouw denkt dat ik het stockholmsyndroom heb”- Robinson.

Familie, vrienden, collega’s, vijanden… met iedereen heeft ze gepraat. In de hoop van het ooit te begrijpen. Hoe iemand tot zoiets in staat is.