Willem Elsschot: de man die zijn walging omzette in fantasie

2 juli 2018
Willem Elsschot was niet de brave familieman en goede burger die hij op de bekende zwartwitfoto’s lijkt te zijn. Zo werd hij buitengegooid op zijn eerste middelbare school. En hij was pas negentien en ongehuwd toen hij vader werd. Elsschot voor beginners, in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van #weetikveel.

‘Ik walg niet alleen van de reclame, maar ook van de commercie in het algemeen.’ En toch was reclame maken precies wat Willem Elsschot een half leven lang deed.

Maar Elsschot haalde uit zijn stiel ook de inspiratie die zoveel lezers tot op vandaag plezier bezorgt. Want juist de zakenwereld is het decor van literaire juweeltjes als Lijmen en Kaas.

Elsschots kijk op zijn eigen beroep is dus op zijn zachtst gezegd dubbelzinnig te noemen. Die schizofrenie was misschien ook de reden dat hij een schrijverspseudoniem koos. Willem Elsschot, de schrijver, leefde in een andere wereld dan Alfons De Ridder, de geslaagde zakenman.

Ook op andere vlakken is Alfons De Ridder niet de brave familieman en goede burger die hij op zwartwitfoto’s lijkt te zijn. Op zijn eerste middelbare school werd hij buitengegooid. Hij was pas negentien en ongehuwd toen hij vader werd. En ooit koesterde hij het plan om in Buenos Aires te gaan wonen.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van #weetikveel, vertelt journalist en Elsschotspecialist Eric Rinckhout over de vele levens van Willem Elsschot. Sven Speybrouck is de gastheer. Luister maandag tussen twaalf en één.

Herbeluister Eric Rinckhout over Willem Elsschot

Radio 1 Select