De man is lam

10 februari 2018
Rashf El Kaoui, Lucas De Man en Ahmet Pilat
Ik heb een vraag. En ik richt me enkel tot de mannen onder u. (Misschien dat u daar een beetje boos van wordt, mevrouw, maar dadelijk zal duidelijk zijn waarom ik u hier - heel even - uitsluit. De vraag is namelijk:) Wanneer voelde u zich voor het eerst man?

Euh... stilte. Ikzelf weet het niet zo meteen. Het blijkt een aartsmoeilijke vraag. Gooi ze een man voor de voeten en de vertwijfeling slaat toe. Mogelijk omdat de vraag peilt naar de diepste betekenis van wat man zijn precies betekent, wat is de essentie ervan?

De man is lam is een kunstproject dat peilt naar dat man zijn. Lucas De Man, Ahmet Polat en Rashif El Kaoui hebben zich een paar maanden verdiept in de wereld van de man. Ze zijn op mannen-emancipatiecursus geweest en ze deden een ‘ontdek de oerman in jezelf’-workshop. Ze spraken mankundige wetenschappers en peilden naar vaderschap, seks, agressie, kwetsbaarheid, vrouwen, religie en intimiteit bij vrienden en onbekenden. Ze gingen op bezoek bij motorclubs en vadercentra en ze hebben meermaals zichzelf binnenstebuiten gekeerd.

Lucas De Man toert met de theaterpoot, er hoort een fototentoonstelling van Ahmet Pilat bij, en Rashif El Kaoui maakt er een podcast over op basis van meer dan tweehonderd interviews met mannen in Vlaanderen, Nederland en Turkije. Rashif zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.

En ik bereid me voor op de tegenvraag: "En jij, Koen, wanneer voelde jij je voor het eerst man?" Euh... stilte.

 

Radio 1 Select