De mens had ooit een behaakte penis

10 maart 2011

Het betreft geen spelfout, en mensen met een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen kunnen misschien beter niet verder lezen of luisteren.

Wat wil het geval? De menselijke penis was lang, heel lang geleden uitgerust met een soort kleine stekels. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Stanford en de Universiteit van Pennsylvania ontdekt tijdens een genetisch onderzoek. Door 510 stukjes DNA te analyseren die nog wel bij chimpansees en makaken voorkomen, maar niet meer bij mensen.

Daaruit blijkt dat de eerste mensachtigen wel nog over haakjesvormende genen beschikten, maar die zijn in de loop ter tijd dus verdwenen. Omdat ze niet meer nuttig waren, zo gaat dat met de evolutie.

Bij veel apen en andere diersoorten komen stekelige penissen nog wel voor. Om bijvoorbeeld 'genetisch materiaal te verwijderen' dat hun seksuele concurrenten achterlieten in het geslachtsorgaan van het wijfje. Of om de ovulatie op te wekken. De wondjes die de weerhaakjes soms achterlaten zouden ook voorkomen dat vrouwtjes snel terug - enfin, u begrijpt wat we bedoelen.

Waarom hebben wij geen stekels meer nodig? Volgens de hoofdonderzoeker is dat omdat mensen geëvolueerd zijn 'naar een systeem waarbij ze meer langdurige relaties aangaan' De haakjes zijn verdwenen omdat de geslachtsgemeenschap langer duurt en vrouwen niet meer alleen paringsbereid zijn tijdens de ovulatie.