De mensen achter de cijfers: wie verloren we aan Corona?

19 juni 2020
Bijna 10.000 mensen zijn de afgelopen maanden gestorven aan COVID-19. Elke dag kregen we een update van de cijfers meegedeeld. Maar achter die harde cijfers zitten unieke levensverhalen die moeten gehoord en verteld worden. Alleen zo kan het collectieve rouwproces beginnen. 'De Wereld van Sofie' bracht het verhaal van een aantal nabestaanden, als eerbetoon aan de vele slachtoffers.

Isaura Castermans

Isaura Castermans uit Zutendaal was pas 30 toen ze op 26 maart overleed. Ze is een van de jongste coronaslachtoffers. Isaura werkte in een woonzorgcentrum in Genk. Haar ouders zijn in diepe rouw, maar ook dankbaar dat ze Isaura 30 jaar mochten bij zich mochten hebben: "Als bejaardenverzorgster wilde ze dat haar patiënten het beste kregen, daar kwam ze voor op. Als ze dan bijvoorbeeld aardbeien bij zich had, dan deelde ze die uit. En ze had er plezier in dat de mensen deze met smaak opaten. Dat zegt zo veel over haar."

Suzanne Mortier

Hilde verloor moeder aan corona: Suzanne Mortier was 80 jaar. "Ons moeke, die was er altijd. Familie was haar kostbaarste bezit, en heel haar leven stond in het teken van aanwezig zijn voor anderen: haar man, haar kinderen en kleinkinderen en ook haar medemens. Als ik haar in 1 woord moet omschrijven, dan zou ik zeggen: nabijheid. En die nabijheid missen we nu verschrikkelijk."

Marcel Gordts

Op 5 april moest Marleen Gordts afscheid nemen van haar vader Marcel Gordts. Hij was 85. Op zijn rouwkaartje staat hij in grote letters beschreven als 'rebel, leraar, fotograaf' - in die volgorde. Want dat was volgens Marleen precies wie haar vader was: 'rebel, leraar, fotograaf - in die volgorde.

Sonja Favere

Sonja Favere belandde helemaal in het begin van de coronacrisis samen met haar man Pierre in het ziekenhuis met COVID-19. Pierre spartelde erdoor, maar Sonja haalde het niet. Ze stierf op 30 maart, ze was net geen 79.

Joseé Coppens

Dirk Lauwers verloor zijn moeder Josée Coppens, ze was 93. Josée is altijd huisvrouw geweest, haar hobby was breien en ze kon veel gedichten voordragen. "Ze ging graag op reis en was het cement van het gezin. Ze was een geëngageerde en sociale vrouw en moedigde haar kinderen aan om de schoonheid van het leven te zien."

Hubertina Moors

Cindy Egyed verloor haar oma aan corona: Hubertina Moors was 90 jaar. "Het was altijd feest als we bij oma kwamen, haar koekjeskast was altijd gevuld. Het was echt een toffe, lieve oma, een sterke vrouw ook. Ze was vrij koppig en ze durfde veel: als je zei 'dat durf je niet', dan ging ze het nét wél doen."

Cecile Rogiers

Dirk Remy verloor zijn moeder Cecile Rogiers op 77-jarige leeftijd. Zij was directrice van een lagere school en is op tien dagen tijd overleden aan corona. "Mama had absoluut geen 'zittend gat': zo deed ze bijvoorbeeld mijn strijk van de hele week als ze kwam passen op mijn kinderen, zelfs met haar zwakke rug. Zo was mama. Altijd hulpvaardig, zeer warm en sociaal."

Huguette van Eyseren en Raymonde Fortin

Arnaud is 12 jaar. Hij verloor op 10 dagen tijd zijn beide oma's aan corona: Huguette van Eyseren was 95 en Raymonde Fortin 91 jaar. "Het ging heel snel: eerst stierf mijn ene oma, toen mijn andere. Granny was een heel rustig type, ze had altijd Plopkoekjes en lekkere chocolade in huis. Mijn andere oma had een sterker karakter: we hebben nog haar 95ste verjaardag gevierd net voor de lockdown. We leerden haar de dab, en dan deed ze dat ook – dat was heel grappig."

Laurent Janssens

Cindy Janssens verloor haar vader Laurent Janssens, hij was 57 jaar. Cindy en haar papa hadden een complexe band omdat ze erg op elkaar leken: het botste regelmatig, maar ze begrepen elkaar ook door en door. "Typisch aan mijn papa was de manier hoe hij mijn zus en mij aansprak. Zo noemde hij mij geregeld fier 'Cinderella' i.p.v. Cindy, de naam die hij had gewild voor mij. Maar daar heeft mijn mama een stokje voorgestoken."

Georges Vercauteren

Inge Vercauteren verloor haar papa Georges Vercauteren, hij was 81 jaar: "Ik was als kind heel fier op hem als ik hem zag lopen in zijn oberuniform: zwarte broek, witte jas, schoudergallons… Het was zijn leven om tussen de mensen te zijn."

Lees ook: