De microbenspeen

2 februari 2016
Binnenkort komt 'de vuile speen' op de markt. Een fopspeen die niet al te proper is en zo de gezondheid van de baby ten goede komt. Doctoraatsstudent Sara Botschuijver won met haar ontwerp de Microbiome Award.

De prijs is ingesteld door het Amsterdamse museum Micropia, dat de onzichtbare wereld van micro-organismen centraal stelt.

Met de winnende speen worden baby's die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen, op een veilige manier blootgesteld aan de bacteriën uit het geboortekanaal van hun moeder. Zo wordt het immuunsysteem van pasgeborenen gestimuleerd en kunnen mogelijke auto-immuunziekten beter worden voorkomen.

Of eenvoudiger gesteld: kindjes die met een keizersnede ter wereld komen, missen bepaalde microben. Zo'n bevalling verloopt immers te schoon. Maar dankzij de microben die men op een microbenspeen, of 'vuile speen' aanbrengt, zouden ze toch met die microben uit het geboortekanaal in contact kunnen komen.

 

Het plan van de studente is nu nog een ontwerp, maar ze wil haar idee gaan realiseren met behulp van de 1000 euro die aan de prijs is verbonden.

Radio 1 Select