De middeleeuwen herbekeken

12 september 2015

Ik zal u zeggen wat u over de Middeleeuwen denkt. Of nee, juister: ik zal u zeggen wat ikzelf over de Middeleeuwen denk, in de veronderstelling dat het bij u ongeveer hetzelfde is. 

In drie woorden: ze waren duister. 

In drie zinnen: De zegeningen van het Romeinse Rijk speelden we kwijt toen Vandalen en Visigoten en Franken en Teutonen het overnamen. En het licht ging pas weer aan toen we tijdens de Renaissance de beschaving herontdekten. De duisternis werd verdreven door het felle licht dat scheen vanuit Rome, Athene en Jerusalem.

Dat dacht ik, tot ik Michael Pye ontdekte en zijn boek “Aan de rand van de wereld, hoe de Noordzee ons vormde”. Daarin vertelt hij hoe de Vikingen ons gemaakt hebben tot wie we zijn. Ja, de Vikingen, die wij doorgaans met onheil en barbarij associëren. En de Friezen. Ja, de Friezen, die in de reguliere geschiedschrijving geen enkele rol spelen en van wie wij enkel weten dat ze fierljeppen en dat ze af en toe schaatsen tussen hun elf steden.

Interne Keuken raadt u aan Michael Pye te lezen, en uw wereldbeeld te laten kantelen. Of als u daar geen tijd voor heeft: zaterdag te luisteren naar Valerie Vrancken. Die heeft “Aan de rand van de wereld” al uit. 


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select