"De moeder die wij kenden, verdiende lang geen Moederdag"

13 mei 2019
Moederdag: die ene dag op het jaar waarop je je moeder in de bloemetjes zet, ze even belt, laat merken dat je om haar geeft. Maar dat is niet voor iedereen zo. Marie en Matthias zijn zus en broer. Ze getuigen over hun moeder die zowat haar hele leven met een bipolaire stoornis kampte.

"Ik hecht niet zoveel waarde aan Moederdag", zegt Marie. Ook haar broer Matthias laat Moederdag "geruisloos passeren". Jarenlang hadden ze een erg moeilijke relatie met hun moeder, die aan een bipolaire stoornis leed. Die moeder is er nu niet meer. Dit jaar koos ze voor euthanasie.

"Misschien kan ik er nu wel van genieten"

Marie omschrijft het als volgt: "De moeder die wij kenden, verdiende lang geen moederdag. Daarom vond ik het vreemd om het zelf wel te vieren. Misschien ga ik er dit jaar wel van kunnen genieten, nu ze er niet meer is..."

De kinderen namen op een bepaald moment bewust afstand van hun moeder. Omdat ze haar niet konden vertrouwen, de vrouw die hen opvoedde. 

Matthias: "Heel weinig mensen snappen dat er ook een manische kant is aan manisch-depressief of bipolair zijn. En die manische kant was het ergste voor mij persoonlijk. Je hebt dan een moeder die met 101 dingen tegelijk bezig is, behalve met de zorg voor ons... Ze organiseerde de meest gekke dingen en liet ons aan ons lot over toen we heel jong waren. Soms sliep ze dagen niet, liep ze over van energie en kocht ze lukraak huizen. Of belde ze naar wergevers van me. Wat je haar toevertrouwde, kon in die manische periodes tegen je gebruikt worden.

Zelfbescherming

"En daarom moet je je op een bepaald moment afsluiten van je eigen moeder,", zegt Marie. "omdat je bang bent dat ze persoonlijke informatie over je zou misbruiken. Dan kreeg je soms ellenlange mails met verwijten en leugens in, waarin ze kritiek had op je persoon, op de manier waarop je je kinderen opvoedde. Dat komt binnen."

Matthias: "Bij momenten leek het alsof zij aan het puberen was en wij voor haar moesten zorgen."

Geen moederfiguur gekend

Marie kende nooit een moederfiguur en had het moeilijk zo een figuur te aanvaarden: "Onze ouders zijn gescheiden en we hebben dan ook een stiefmoeder. Het was enorm moeilijk om daar een band mee op te bouwen. Omdat je nooit een moeder gekend hebt. Je hebt er geen vertrouwen in. En ook je eigen moederrol invullen is erg moeilijk."

"De situatie heeft zowat alle relaties besmet. Overal heeft het zijn sporen nagelaten."

Beluister het gesprek in 'De Wereld van Sofie':

Lees ook: