De muze als inspiratiebron

3 juni 2020
De Wereld van Sofie gaat vandaag over het fenomeen van de muze. Want, 3 juni blijkt de dag te zijn waarop Lewis Carroll voor het eerst foto's maakt van Edith, Lorina en vooral Alice Liddell. De jonge Alice kwam op een drie juni als vandaag voor het eerst in beeld als de muze van Lewis Carroll.

Ward Bogaert doet het dubieuze verhaal van Alice als muze uit de doeken.

Waar komt het idee van “de muze” eigenlijk vandaan? Hebben kunstenaars ook vandaag nog muzen? En wat doen die dan voor hen? Philippe Van Cauteren - directeur van SMAK - laat er zijn licht over schijnen.

Kunstenaar Fred Bervoets heeft alvast niet 1 muze, en al zeker geen muze in de vorm van een mooie vrouw zoals het romantische cliché wil, want “een muze kan ook een afgrijselijk everzwijn zijn”, “of een vriend die iets interessants zegt op café”. Brecht Devoldere zocht hem op.

Wie wél muzen hebben - ze zijn dat voor elkaar - is het onafscheidelijke duo Jan Decorte en Sigrid Vinks. Zouden ze zonder elkaar ontmoet te hebben dezelfde kunstenaars geworden zijn? Een reportage door Lotte Decaluwé.
In de muziek zijn er ontelbaar veel nummers ontsproten aan een muze. De Noorse “Marianne” Ihlen was het voor Leonard Cohen, “Nico” voor Andy Warhol, en Rachel Hymphreys was Lou Reeds “transmuze” voor “Coney Island Baby”. Wonderlandpresenator Korneel De Clerq brengt de mooiste muzeverhalen.

En gisteren waren de luisteraars van De Wereld van Sofie een soort muzen. Ze inspireerden natuurreservaat De Buylaers in Lokeren bij de zoektocht naar namen voor 4 ooievaars die er geboren werden. Conservator Christophe Hillaert laat weten welke 4 namen ze uit de suggesties gehaald hebben.