De muzikale wereld van Wouter Vandenabeele

20 september 2017
Tamala
"Een viooltjen, da's niet zo groot, ik pak het altijd mee op reis," zegt Wouter Vandenabeele. Man van vele reizen en projecten, met één rode draad: zijn muzikale nieuwsgierigheid. Hij tourt door ons land met Exodus en brengt een plaat uit met Tamala.

Wouter Vandenabeele is een virtuoos violist, een man van veel projecten - Ambrozijn en Olla Vogala, om er twee bekende te noemen. Bij Ilse Liebens in Wonderland vertelt hij wat er nu op stapel staat.

Een eerste project is 'Exodus'. Een project rond vluchtelingen met Griekse muziek, flamenco en muziek uit het Midden-Oosten. Wouter tourt daarmee de komende maanden door Vlaanderen samen met Kosmokrators, een Griekse groep uit brussel, en met muzikanten uit Andalusië. "Heel tof en leerrijk," zegt hij. "Ik stel mij eerst bescheiden op en op een bepaald moment doe ik mijn ding."

Een tweede project is Tamala. Met twee muzikanten uit Senegal - harpist Bao Sissoko en zanger Mola Sylla - heeft Wouter een album opgenomen dat op 13 oktober verschijnt. Dat album is live opgenomen. "Heel jazzy, niet van sound maar van attitude: we lieten ons leiden door het moment." Het is niet toevallig dat Wouter samenwerkt met twee muzikanten uit Senegal. Hij is ondertussen al 10 keer in het land geweest. "Ik begin mij zowel in het land Senegal als in hun muziek heel erg thuis te voelen."

Radio 1 Select