Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

De naam onthouden van mensen die je amper ziet? "Dat is bijna onmogelijk"

ma 23 aug. - 9:37

Het geheugen durft ons allemaal wel eens in de steken te laten. Heel menselijk, maar desalniettemin frustrerend. Hoe normaal is vergeetachtigheid en waarom vergeten we namen van mensen? Neuroloog Sebastiaan Engelborghs ging er in #weetikveel dieper op in.
© Valentin Salja (Unsplash)

We vergeten allemaal wel eens iets, dat moet niet meteen betekenen dat er met ons iets aan de hand is. Zo verslechtert ons geheugen automatisch vanaf een 40-jarige leeftijd, maar ook jongere personen kunnen wel eens iets vergeten. "Het kan bijvoorbeeld dat iemand in een stressvolle periode zit of het professioneel druk heeft en aan vakantie toe is. Dat zijn omstandigheden waaronder je meer vergeet," verklaart Sebastiaan Engelborghs in #weetikveel. Onze vergeetachtigheid ligt dan niet aan ons geheugen, maar aan de omstandigheden.

Vergeten? Nee, niet opgeslagen!

Engelborghs vervolgt dat de informatie die we ons willen herinneren ook eerst en vooral in ons langetermijngeheugen opgenomen worden. Daarna pas kan je die informatie  weer oprakelen.  "Om informatie op te slaan heb je aandacht, motivatie en interesse nodig, maar ook goede zintuigen. Je kan wel denken: 'Ik heb iemand een boodschap gegeven, maar die heeft het niet onthouden.' Wie weet is die persoon echter hardhorig en is de informatie nooit in het geheugen geraakt," aldus Engelborghs.

Engelborghs zegt ook dat bepaalde middelen schijnbaar voor geheugenverlies zorgen: "Alcohol en andere middelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de informatie niet kan worden weggeschreven. De dag erna ben je het dus ook niet vergeten, je hebt het niet opgeslagen." Ook slaappillen zouden ervoor zorgen dat je tijdens je slaap informatie moeilijker opslaat.

Na een week ben je dan alles kwijt omdat de informatie als losse papieren in je archiefkast rondslingeren.

(lees verder onder de foto)

Sebastiaan Engelborghs (© Radio 1)

Sebastiaan Engelborghs (© Radio 1)

Waarom namen onthouden soms zo moeilijk is

Is de informatie dan toch ogeslagen, kan het nog misgaan. "Informatie die je wegschrijft gaat ook soms verloren. Zo kan het zijn dat de codering, het leggen van verbanden en het ordenen van informatie, niet grondig genoeg gebeurt. Na een week ben je dan alles kwijt omdat de informatie als losse papieren in je archiefkast rondslingeren," legt Engelborghs uit.

"Daarnaast kan de informatie al te lang onaangeroerd in je permanent geheugen zitten," vervolgt hij. Net daarom hebben we het allemaal zo moeilijk met namen van mensen. "Om namen te onthouden moet je ze veel herhalen,  de naam van mensen die je bijna niet of amper ziet onthouden is daarom bijna een onmogelijk gegeven," licht Engelborghs toe. 

Moeten we ons zorgen maken?

Dingen vergeten is dus menselijk. "Je moet je pas zorgen maken als je geheugen en hersenfuncties echt achteruitgaan tegenover vroeger functioneren. Ik ben bijvoorbeeld verstrooid en vergeet wel eens waar mijn auto staat. Dat overkomt mij al 10 jaar, dat is normaal. Maar als je dat anders nooit voorhebt en daarenboven rond de leeftijd van 60 tot 70 jaar zit, is dat iets om op te letten," concludeert Engelborghs.

Ik ben bijvoorbeeld verstrooid en vergeet wel eens waar mijn auto staat. Dat overkomt mij al 10 jaar, dat is normaal.

Herbeluister de integrale uitzending van #weetikveel via onze podcast:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet