We vergeten allemaal wel eens iets, dat moet niet meteen betekenen dat er met ons iets aan de hand is. Zo verslechtert ons geheugen automatisch vanaf een 40-jarige leeftijd, maar ook jongere personen kunnen wel eens iets vergeten. "Het kan bijvoorbeeld dat iemand in een stressvolle periode zit of het professioneel druk heeft en aan vakantie toe is. Dat zijn omstandigheden waaronder je meer vergeet," verklaart Sebastiaan Engelborghs in #weetikveel. Onze vergeetachtigheid ligt dan niet aan ons geheugen, maar aan de omstandigheden.
Vergeten? Nee, niet opgeslagen!
Engelborghs vervolgt dat de informatie die we ons willen herinneren ook eerst en vooral in ons langetermijngeheugen opgenomen worden. Daarna pas kan je die informatie weer oprakelen. "Om informatie op te slaan heb je aandacht, motivatie en interesse nodig, maar ook goede zintuigen. Je kan wel denken: 'Ik heb iemand een boodschap gegeven, maar die heeft het niet onthouden.' Wie weet is die persoon echter hardhorig en is de informatie nooit in het geheugen geraakt," aldus Engelborghs.
Engelborghs zegt ook dat bepaalde middelen schijnbaar voor geheugenverlies zorgen: "Alcohol en andere middelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de informatie niet kan worden weggeschreven. De dag erna ben je het dus ook niet vergeten, je hebt het niet opgeslagen." Ook slaappillen zouden ervoor zorgen dat je tijdens je slaap informatie moeilijker opslaat.
Na een week ben je dan alles kwijt omdat de informatie als losse papieren in je archiefkast rondslingeren.
(lees verder onder de foto)