"De National Society for Human Rights van Saoudi-Arabië, dat moeten allicht hilarische oefeningen in ironie zijn"

19 januari 2019
Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Jan Verheyen koos deze keer Rahal-al Qunun als 'heldin van de week'. Zij strijdt net als haar medeheldinnen Anuna De Wever en Kyra Gantois voor levenskwaliteit. Alleen gaat het in haar geval in de eerste plaats om overleven.

Beste Rahal-al Qunun,

Deze week was zeker opnieuw de week van Anuna De Wever en Kyra Gantois, de twee scholieren die met hun ‘spijbelen voor het klimaat’-initiatief terecht de voorpagina’s haalden en een claim legden op de titel ‘held van de week’. Omdat ze dat de facto al zijn, heb ik gekozen voor Rahaf-Al Qunun, een andere 18-jarige die ook strijdt voor levenskwaliteit, hoewel het in haar geval in de eerste plaats om overleven ging.

Rahaf-al Qunun is de tiener die zich eind vorig jaar barricadeerde in een hotelkamer in Bangkok om te ontsnappen aan haar familie en een terugkeer naar haar thuisland, Saoudi-Arabië. Ze vreesde voor haar leven omdat ze de Islam had afgezworen en vreesde hetzelfde lot als Dina Ali Laslam, een 24-jarige die in april 2017 door de autoriteiten in Manila wel tegen haar wil aan haar familie, in haar geval een paar potige nonkels, was overgeleverd en op een vliegtuig naar Ryad gezet. Van Dina is sindsdien niets meer vernomen.

Rahaf-al Qunun kon via sociale media de aandacht van de wereld trekken en na tussenkomst van de UNO kwam ze eerder deze week aan in Canada, waar ze door Buitenlandminister Chrysta Freeland werd verwelkomd als ‘a very brave new Canadian’.

De National Society for Human Rights van Saoudi-Arabië, dat moeten allicht hilarische oefeningen in ironie zijn met pieken van cynisme, beperkte zich tot volgende droge verklaring : “We zijn verrast dat bepaalde landen rebellie door vrouwelijke delinquenten tegen hun familiewaarden aanmoedigen”. Waarvan akte;

Laten we meteen duidelijk zijn : zonder hun olie en hun status als belangrijke handelspartner, ook voor België en meer bepaald voor de Waalse wapenindustrie onder het motto ‘als wij niet leveren, doet een ander Europees land het wel, zou Saoudi-Arabië een ordinaire schurkenstaat zijn van het niveau van pakweg Noord-Korea. Aber erst das fressen, und dan die Moral, u weet onderhand hoe het werkt.

Vorig jaar nog werd de kritische journalist Jamal Khashoggi gruwelijk vermoord in de Saoudische ambassade in Turkije, in 2012 was de blogger Raif Badawi wereldnieuws. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenis en 1 000 zweepslagen voor, ik citeer, ‘violating Islamic values and propagating liberal thoughts’. Zijn advocaat, die nadien actief werd als mensenrechtenactivist, kreeg een koekje van hetzelfde deeg : 15 jaar opsluiting voor het ondermijnen van het regime, opruiing, en het beledigen van de rechterlijke macht.

Saoudi-Arabië is ook de aanstichter en financier van de vuile oorlog in Jemen, en exporteert al decennia de leer van de meest fundamentele – lees : achterlijke – versie van de sharia.
Daarom is het nuttig dat af en toe iemand als Rahaf-al Qunun ons met de neus op de stinkende feiten drukt, en daarom heeft de wereld helden nodig.

Grote groet,
Jan Verheyen