De Nederlandse voetbalbond start een "hersenschuddingskliniek"

23 januari 2018
In maart opent in Nederland een speciale kliniek voor voetballers.

Voetballers botsen en vallen wel eens, dat weten we. Maar kunnen ze dan niet naar een gewone kliniek? “Natuurlijk wel, en daar zullen ze waarschijnlijk altijd als eerste terechtkomen” zegt Edwin Goedhart, medisch manager Koninklijke Nederlandse Voetbalbond en drijvende kracht achter die nieuwe kliniek. Maar er zijn nog altijd sporters die ondanks de bestaande zorg te snel het veld weer opgaan, niet wetende wat ze wel of niet mogen doen, en zo net hun eigen herstel vertragen. En dat wil Goedhart net voorkomen.

Volgens de KNVB zijn er per jaar 4000 hersenschuddingen op de voetbalvelden, in Nederland. “Voor België zal dat cijfer niet heel veel verschillen” zegt Goedhart. “80 à 85 % herstelt binnen een week. Maar als je het niet goed behandelt, kan de impact heel groot zijn. ”

Goedhart haalt ook het verhaal van Rianne Schorel aan. De oud-speelster van ADO Den Haag moest haar carrière opgeven na een hersenschudding en onvoldoende begeleiding. “Ze onderschatte haar klachten en begon te vroeg met spelen. Zo ging ze eigenlijk van hersenschudding naar hersenschudding.” Uiteindelijk moest ze stoppen met voetballen. Dit soort verhalen wil Goedhart stoppen. 

Zijn voetballerskliniek opent in maart, in Utrecht.

Bron: Nieuwe Feiten en nos.nl

Lees ook:

Radio 1 Select