Father John Misty - God's favorite customer

4 juni 2018
Joshua Michael Tillman, ook bekend als Father John Misty en voordien als J. Tillman, is een Amerikaanse zanger, songwriter, gitarist, drummer en platenproducent. Dat is hoe hij op Wikipedia wordt ingeleid. Wij, en God, weten beter.

Als God het oneens is met de titel van de nieuwe Father John Misty, had Hij (of Zij) dat de diepgelovige ouders van zijn favoriete klant laten weten. We mogen er dus vanuit gaan dat de Heer onze worsteling met het leven dat Hij ons gaf, begrijpt. Ja, dat Hij zelfs geniet van alle kunst waarin de mens met zichzelf en zijn bestaan in het reine probeert te komen. En dat Hij fan is van het Album van de Week.

Want op ‘God’s favorite customer’ leidt Josh Tillman a.k.a. Father John Misty ons rond door het labyrint dat zijn getroubleerde ziel uitmaakt. Opgetrokken de mist van cynische humor waarmee hij zijn alter ego omgaf. Zo meesterlijk en spits dat dat zeker kon bekoren, maar die sarcastische houding diende – denk je na ‘God’s favorite customer’ – ook om de man van vlees en bloed achter het personage af te schermen.

Niet dat we veel wijzer worden over de concrete oorzaak van de plotse change of attitude. Een huwelijkscrisis, uitgezweet tijdens een maandenlang en baldadig verblijf in een hotelkamer, meer hoeft hij er niet over te vertellen om je toch het gevoel te geven heel erg deelgenoot te zijn van de innerlijke Mr. Tillman.

Te beluisteren met tekstblad in de hand. Want aan de oppervlakte merk je de zwenking in zijn repertoire niet. De openhartige inhoud van de songs zit verscholen achter zwierige seventies-arrangementen. De beste Elton John met ballen en een boodschap er bovenop, zoals we hem kennen. Jaloersmakend voor singer-songwriters (de meeste) met minder natuurlijk poptalent in hun lijf dan Father John Misty in zijn kleine teen.

Laat je dus zalig wegzakken in de vele oorstrelende lagen van ‘God’s favorite customer’. En vergeet niet ondertussen naar de lyrics te luisteren.