De nieuwe 'Tik Tak' op het Filmfestival Oostende: "Het programma is iconisch"

19 augustus 2019
Tik Tak (© Belga)
Het programma van het Filmfestival Oostende is gekend. De 13de editie staat in het teken van 'Leading Ladies'. Maar ook de splinternieuwe afleveringen van 'Tik Tak' komen aan bod, en dat is een opvallende keuze.

"Tik Tak is iconisch" verklaart directeur Peter Craeymeersch de keuze in 'De Wereld Vandaag'. "Als je wilt tonen wat audiovisueel Vlaanderen te bieden heeft, moet je zorgen dat alle doelgroepen hun gading vinden."

Craeymeersch: "We hebben veel kinderen die in klasverband komen en we hebben families die komen. We vinden het tof om voor de allerkleinsten 'Tik Tak' te brengen, en ik denk dat de ouders het ook wel fantastisch gaan vinden.'

Voor het eerst is er ook een familiedag, op 8 september. De familiedag staat volledig in het teken van het kind. De ouders kunnen hun peuter dan ook in een iconisch Tik Tak-decor plaatsen. Maar ook voor oudere kinderen is er een mooi aanbod.

(lees verder onder het gesprek met Peter Craeymeersch)

In april werd reeds het eerste nieuws over de 13e editie van Filmfestival Oostende bekendgemaakt. Actrice Lynn Van Royen werd gekozen als Master van het festival en het thema zou "Leading Ladies" zijn. Nu is ook de uitgebreide selectie aan films, televisiereeksen en kortfilms gekend. Meer dan de helft van de films werd door vrouwen geregisseerd of vertolkt. Een keuze waar artistiek directeur Peter Craeymeersch erg tevreden over is: "Het heeft geresulteerd in ons sterkste programma ooit."

Dit is ons sterkste programma ooit

Dat vrouwen in deze editie "the lead" nemen, mag duidelijk wezen. Zo opent het festival met het langspeeldebuut van de vrouwelijke regisseur Anke Blondé. "The Best of Dorien B." vertelt het verhaal van een 37-jarige vrouw die zichzelf kwijtspeelt en herontdekt. Daarnaast komen een aantal actrices om U tegen te zeggen naar Oostende. Onder meer Monica Bellucci, Veerle Baetens en Hilde Van Mieghem zullen het festival bijwonen.

Lynn Van Royen kiest voor klassiekers én nieuwkomers

Master van het festival en actrice Lynn Van Royen maakte een uiteenlopende selectie van films, waarbij telkens vrouwen de teugels in handen hebben. Zo koos ze voor een bijna 60 jaar oude film, 'Cleo de 5 à 7 ans' van de recent overleden Agnès Varda, maar ook voor recenter werk, zoals 'The hurt locker' van regisseuse Kathryn Bigelow. Die laatste won als eerste vrouwelijke filmmaker de Oscar voor beste regie. Daarnaast worden onder meer 'Juno' van Jason Reitman, 'Hidden figures' van Theodore Melfi en 'Erin Brokovich' van Steven Soderbergh, met een onvergetelijke Julia Roberts in de hoofdrol, vertoond tijdens het festival.

Naast de openingsfilm stelen ook een aantal andere Belgische producties de show: zo sluit 'Bastaard', de eerste langspeler van Mathieu Mortelmans, het festival af en gaat 'Spider in the web', een coproductie van het Vlaamse Cri de Coeur, in Oostende in première.

Zoals elk jaar reikt het festival een Lifetime Achievement Award uit aan iemand die volgens hen een bijzondere erkenning verdient. Deze editie mag acteur Jan Decleir de prijs in ontvangst nemen. De organisatie ziet hem namelijk als "hét boegbeeld van de Vlaamse film- en theaterwereld."

Meer info over het programma vind je op vrtnws.be en op www.filmfestivaloostende.be

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: