De Noord-Ieren trekken naar de stembus voor historische verkiezingen

5 mei 2022
Kandidaat First Minister Michelle O'Neill van Sinn Féin op campagne in Belfast @veerledevos
De Noord-Ieren trekken naar de stembus voor wat nu al historische verkiezingen worden genoemd. Voor het eerst maakt het Iers-nationalistische Sinn Féin kans om de grootste partij te worden. Dat veroorzaakt onrust in een regio die decennia-lang geplaagd werd door sektarisch geweld, en er ook door de Brexit een litteken bij kreeg in de vorm van een Europese buitengrens.

Er gaat een golf van opwinding door het Kennedy Centre, een groot winkelcentrum in West-Belfast, traditioneel een wijk waar veel katholieken wonen. Michelle O'Neill (foto boven) komt op bezoek, de vicevoorzitter van Sinn Féin en kandidaat First Minister. Mensen willen met haar op de foto, spreken haar aan over hun hoge elektriciteitsfactuur en duwen een baby in haar armen. Hier en daar breekt spontaan applaus uit. Michelle O'Neill blijft glimlachen en neemt de tijd om met iedereen een gesprekje te voeren. "Ik sta voor verandering", zegt ze en: "ik wil iedereen vertegenwoordigen in Noord-Ierland."

Op 2 dagen voor de verkiezingen hangt er spanning in de lucht. Voor het eerst in het 100-jarige bestaan van Noord-Ierland kunnen de Iers-nationalisten hier de grootste partij worden. Volgens het Goedevrijdagakkoord, dat 24 jaar geleden een einde maakte aan de bloedige burgeroorlog, moet de partij verplicht in een regering stappen met haar grootste unionistische en dus pro-Britse tegenhanger, de DUP (Democratic Ulster Party). Maar volgens datzelfde akkoord kunnen de Ieren een referendum organiseren over de hereniging van het eiland. En laat dat nu net de belangrijkste bestaansreden zijn van Sinn Féin.

Een uitgebreide reportage van Veerle De Vos met getuigenissen op VRTNWS

Bron: vrtnws.be en De ochtend