De Olympische Vlam van de Cultuur

3 april 2020
Menig sportjournalist zit de komende weken met de duimen te draaien. Geen voetbal, geen koers, een volle agenda plots leeg. Culture Club zag dat gat en rijdt het dicht met de Olympische Vlam van de Cultuur.

Ruben Van Gucht tipt Stef Bos

Sportjournalist Ruben Van Gucht staat geregeld zelf op het podium, bv. met zijn eigen programma 'Sportman'. Het is dus geen verrassing dat hij een podiumkunstenaar tipt. Hoewel we de tip in kwestie misschien eerder als zanger kennen. Stef Bos. De man van Papa of De Radio, maar ook een fenomenaal theatermaker, aldus Ruben Van Gucht. Hoewel zelf naar het theater gaan, niet evident is als sportjournalist én theatermaker. Maar voor de beste makers maakt Ruben graag tijd. Al is het maar om te stelen met zijn ogen. "En dan denk ik: potverdikke, zo kijkt hij naar de dingen des levens."

Ruben Van Gucht geeft de vlam door aan wielrenner Jan Bakelants

undefined

Imke Courtois tipt Louise Bourgeois

Ex-Red Flame en sportjournaliste Imke Courtois kreeg vorige week de vlam van collega Maarten Vangramberen. Hoewel er weinig sport te beleven valt, weet Imke zich nog bezig te houden met haar doctoraat, met boeken lezen én met bladeren door haar collectie kunstboeken. De laatste toevoeging aan die collectie is een boek van Louise Bourgeois. Deze Franse kunstenares kan je kennen van de grote spin 'Maman' aan de ingang van het Guggenheimmuseum in Bilbao. 

Volgende week hoor je de culturele obsessie van Ruben Van Gucht. 

Maarten Vangramberen tipt The Cure

Michel Wuyts gaf de vlam door aan Maarten Vangramberen. Want die luistert geregeld naar audioboeken en podcasts, dus dat zou een fijne toevoeging zijn. Maar Maarten tipt veel liever zijn àllergrootste passie: The Cure. "Ik ben een die hard Cure fan. En dan zeggen mensen: hij is daar weer met zijn Cure."

Op z'n zestiende leerde Maarten Vangramberen The Cure kennen. Hij ontdekte de volledige discografie, vond elke plaat nog beter dan de vorige. En hij zag ze ook ontelbare keren live. 
Hen ontmoeten is er voorlopig nog niet van gekomen, hoewel hij wel dichtbij was. "Op de Lokerse Feesten zag ik Robert Smith in de backstage zitten, in zijn korte broek. Maar je helden ontmoet je beter niet."

Maarten geeft de Olympische Vlam van de Cultuur door aan Imke Courtois. Je hoort haar tip op 15 mei. 

Michel Wuyts tipt De Kakkerlak van Ian McEwan

Frank Raes gaf de vlam door aan collega Michel Wuyts. Ook hij is, net als zijn twee voorgangers, fervent lezer. Elk jaar jaagt hij er een boek of 40 door. Liefst van al Nederlandstalig, hoewel zijn tip dat niet is. 

Een kakkerlak wordt op een dag wakker in een mensenlichaam. En niet zomaar een: het lichaam van de Britse premier. Hij is dus niet alleen plotsklaps een mens, maar ook de leider van een land dat wegwil uit de Europese Unie. Het is absurd, het is eigenaardig het is "een situatie die niemand anders kan bedenken."
Dat het boek de Brexit behandelt, is ook geen toeval. "McEwan is een geweldige tegenstander van de Brexit en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. In zijn nawoord geeft hij dat vetgedrukt mee."

Frank Raes tipt Belgische Fotografie

Filip Joos gaf de vlam door aan collega Frank Raes. Hij onthulde zijn passie voor fotografie, volgens hem de meest onderschatte kunstvorm. Raes tipt vier Belgische fotografen. Te beginnen bij Tim Dirven. Dirven kennen we vooral als persfotograaf, met sprekende beelden van bv. de klimaatmarsen. "Straatfotografie is het moeilijkste wat er is. Maar Tim Dirven slaagt er elke keer weer in."

Sébastien Van Malleghem bracht onlangs 'Nordic Noir' uit, met foto's die hij nam in Scandinavië. "De helft van het jaar is het er pikdonker en toch slaagt hij erin om het licht te vangen."

Over reisfotografie gesproken: Frederik Buyckx reisde naar Kirgizië. Daar trok hij te paard, samen met een groep nomaden, het land door, geheel op hun tempo en volgens hun levensstijl. "Zonder fototoestel had hij die reis ook gemaakt, en dat zie je aan die foto's."

Naast zwart-witfotografen is Frank Raes ook fan van kleur. Daarom sluit hij zijn lijstje af met Harry Gruyaert, de koning van de kleur.

 

Filip Joos tipt de Kolibrie van Sandro Veronesi

Sportjournalist Filip Joos mocht de spits afbijten. Hij koos voor de Kolibrie van Sandro Veronesi. Op reis in Rome kocht hij het in een klein boekenwinkeltje. Een winkeltje dat nu, net zoals zo vele in Italië (en daarbuiten), de deuren heeft gesloten. Daarom tipt Filip de Kolibrie bij wijze van ode alle Italianen in het algemeen en aan de eigenaars van dat winkeltje in het bijzonder. 

In Kolibrie schetst Veronesi het leven van Marco Carrera. De jongen wordt door een groeistoornis al z'n hele leven kolibrie genoemd. Maar de bijnaam is niet alleen van toepassing op zijn gestalte. Hij gedraagt zich ook als het beestje. Want hoewel hij een vreselijk leven lijdt, weet hij zich - stevig fladderend - overeind te houden. 

Filip Joos vindt Veronesi op het toppunt van zijn kunnen als romancier. Hij voegt zelfs toe: "Mensen zouden verplicht moeten worden om dit boek te lezen."

 

Radio 1 Select