Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

De Olympische Vlam van de Cultuur

vr 26 jun. - 9:37

Menig sportjournalist zit de komende weken met de duimen te draaien. Geen voetbal, geen koers, een volle agenda plots leeg. 'Culture Club' zag dat gat en rijdt het dicht met de Olympische Vlam van de Cultuur.
De Olympische Vlam van de Cultuur

Ann Wauters tipt de garnaalvissers van Oostduinkerke

De Olympische Vlam is, net als het Culture Club-seizoen, aan de laatste editie toe. En afsluiten doen we, zoals dat hoort, met een hoogtepunt: basketbalster Ann Wauters. Ook haar zomer ziet er helemaal anders uit dan gepland. Geen Olympische Spelen. Wel extra tijd met de kinderen. En tijd om wat cultuur op te snuiven. 

Een lezer is Ann eerlijk gezegd niet. Maar dankzij audioboeken en podcasts krijgt ze toch haar portie lectuur binnen. Zoals bijvoorbeeld 'Endure' van Alex Hutchinson, een boek over de functie van je brein bij uithouding. Dit onderzoek fascineert Ann enorm: "Als sporter heb je allemaal dezelfde fysieke uithouding. En toch zijn mensen benieuwd wie de wedstrijd wint. Dat komt door het verschil in mentale uithouding."

En dan iets helemaal anders. Ann houdt van de natuur. Met haar kinderen gaat ze graag naar de garnaalvissers kijken in Oostduinkerke. En dat geeft haar een geweldig vakantiegevoel. Bovendien leert ze haar kinderen hierdoor meer over de oorsprong van voedsel en de lokale tradities. 

Nog eentje om af te sluiten: Cappadocië. In deze streek in Turkije vind je een complexe, ondergrondse stad. En die heeft een bijzondere indruk nagelaten bij Wauters. “In mijn studententijd vond ik geschiedenis altijd al leuk. En als je het dan ter plaatse, in het echt kan zien, is dat nog eens zo indrukwekkend.”

Kim Mestdagh tipt Paulo Giordano

Basketbalster Kim Mestdagh geeft niet alleen culturele, maar ook culinaire tips. Dat is ook logisch. Want na twee maanden Belgische quarantaine, woont ze nu met haar Italiaanse vriendin in Treviso. Terecht komen in een Italiaanse familie is wel indrukwekkend, vertelt ze aan Annelies. “Iedereen praat door elkaar en discussieert over dingen die niet zoveel tijd in beslag zouden moeten nemen.”

Nu de Olympische Spelen een jaartje worden uitgesteld, heeft Kim Mestdagh meer tijd om te lezen. En ook haar schrijvers zoekt ze in Italië. Bijvoorbeeld Paolo Giordano. Zijn laatste roman ‘De Hemel Verslinden’ kon Mestdagh amper neerleggen. “Heel grote gebeurtenissen zijn er niet. Maar hij beschrijft de gevoelens van alles personages zo goed. Alles wat zij meemaken raakt mij ook.”

En dan toch nog één culinaire tip om af te sluiten: pizza, dat eet je niet met een glas wijn. Echte Italianen spoelen hun margherita het liefste door met een frisse pint.

Luc Kempen herontdekt

Sportjournalist Luc Kempen werkt voor o.a. Bahamontes, Belga Sport en De Standaard. Maar dat doet hij de laatste tijd - bij gebrek aan sport - veel minder. Met al die gewonnen tijd, besloot hij zijn stapel te lezen boeken aan te vallen. Zoals bijvoorbeeld 'Onder Professoren' van Willem Frederik Hermans. Dat hij dit boek eruit koos, wijt hij aan onze eigen, bekende professoren. "Op een of andere manier begint het af te stralen op wetenschappers dat ze elke avond in de belangstelling staan. En die belangstelling gaat met hen aan de haal."

Ook de nieuwst van Jeroen Brouwers, 'Cliënt E. Busken', vond Luc het tippen waard: "Brouwers is zo begaafd dat hij iets met evenveel humor als emotie weet op te schrijven." 

Afsluiten doet hij met een lijstje illustratoren: Ever Meulen, Jan Bosschaert, Leo Timmers, Eleni Debo,... "Ik voel me vereerd dat heel wat illustratoren mijn verhaal hebben opgetild."

 

Rik Van Puymbroecks favoriete tentoonstellingen

Journalist Rik Van Puymbroeck schrijft voor De Tijd, maar ook voor koersmagazine Bahamontes. Vooral voor die laatste moest hij de afgelopen weken op zijn honger blijven zitten. 

Gelukkig heeft de koers intussen nieuwe data gekregen en zijn ook de musea back in business. Twee wapenfeiten die Van Puymbroeck dolblij maken. Daarom zet hij zijn vlam helemaal in op sportgerelateerde museumbezoekjes.
In Borgerhout kan je 'Tous Ensembles' bekijken in de vitrinegalerij EDITION POPULAIRE. Dat zijn schilderijen en beeldhouwwerken die het thema voetbal gebruiken als inspiratie, maar ook als verbinding voor toevallige passanten. 

In Gent haalt een wielerfan als Van Puymbroeck zijn hart op bij 'Heeren Vertrekt! In de kop van de Koers'. Met foto's en relikwieën krijg je hier een blik achter de schermen van het wielrennen. Van een getuigenis van Van Der Poels moeder tot de koffiemachine die Greg Van Avermaet aan al z'n ploegmaats gaf. Verdiepen in de wielergeschiedenis kan tot 5 april 2021 in de Sint-Pietersabdij.

Tot slot tipt Rik Van Puymbroeck de overzichtstentoonstelling 'Present' van Stephan Vanfleteren in het Antwerpse Fotomuseum. Geen tenoonstelling rond sport, maar er prijkt wel een portret van oud-wielrenner Briek Schotte. Misschien wel het mooiste portret ooit gemaakt, aldus Van Puymbroeck. 'Present' is nog tot 13 september te bezoeken.

Jan Bakelants tipt Paolo Cognetti

Ook voor wielrenner Jan Bakelants ziet 2020 er net iets anders uit dan gehoopt. Hoewel hij de fiets nog niet links laat liggen. Met de heropstart van het seizoen in augustus, is het belangrijk om zijn conditie op peil te houden. Tussen alle trainingen door maakt Bakelants graag tijd om te lezen. Er is geen beter medium voor hem om te ontspannen en weg te dromen. Bijvoorbeeld met De Acht Bergen van Paolo Cognetti. Dit boek biedt voor Jan Bakelants een prima manier om te ontsnappen aan de drukte. 
Daarnaast is Bakelants ook fan van het cynisme van Michel Houellebecq. En baalt hij ook dat hij de Van Eyck expo in het MSK in Gent heeft moeten missen. 

Ruben Van Gucht tipt Stef Bos

Sportjournalist Ruben Van Gucht staat geregeld zelf op het podium, bv. met zijn eigen programma 'Sportman'. Het is dus geen verrassing dat hij een podiumkunstenaar tipt. Hoewel we de tip in kwestie misschien eerder als zanger kennen. Stef Bos. De man van Papa of De Radio, maar ook een fenomenaal theatermaker, aldus Ruben Van Gucht. Hoewel zelf naar het theater gaan, niet evident is als sportjournalist én theatermaker. Maar voor de beste makers maakt Ruben graag tijd. Al is het maar om te stelen met zijn ogen. "En dan denk ik: potverdikke, zo kijkt hij naar de dingen des levens."

Imke Courtois tipt Louise Bourgeois

Ex-Red Flame en sportjournaliste Imke Courtois kreeg vorige week de vlam van collega Maarten Vangramberen. Hoewel er weinig sport te beleven valt, weet Imke zich nog bezig te houden met haar doctoraat, met boeken lezen én met bladeren door haar collectie kunstboeken. De laatste toevoeging aan die collectie is een boek van Louise Bourgeois. Deze Franse kunstenares kan je kennen van de grote spin 'Maman' aan de ingang van het Guggenheimmuseum in Bilbao. 

Maarten Vangramberen tipt The Cure

Michel Wuyts gaf de vlam door aan Maarten Vangramberen. Want die luistert geregeld naar audioboeken en podcasts, dus dat zou een fijne toevoeging zijn. Maar Maarten tipt veel liever zijn àllergrootste passie: The Cure. "Ik ben een die hard Cure fan. En dan zeggen mensen: hij is daar weer met zijn Cure."

Op z'n zestiende leerde Maarten Vangramberen The Cure kennen. Hij ontdekte de volledige discografie, vond elke plaat nog beter dan de vorige. En hij zag ze ook ontelbare keren live. 
Hen ontmoeten is er voorlopig nog niet van gekomen, hoewel hij wel dichtbij was. "Op de Lokerse Feesten zag ik Robert Smith in de backstage zitten, in zijn korte broek. Maar je helden ontmoet je beter niet."

Michel Wuyts tipt De Kakkerlak van Ian McEwan

Frank Raes gaf de vlam door aan collega Michel Wuyts. Ook hij is, net als zijn twee voorgangers, fervent lezer. Elk jaar jaagt hij er een boek of 40 door. Liefst van al Nederlandstalig, hoewel zijn tip dat niet is. 

Een kakkerlak wordt op een dag wakker in een mensenlichaam. En niet zomaar een: het lichaam van de Britse premier. Hij is dus niet alleen plotsklaps een mens, maar ook de leider van een land dat wegwil uit de Europese Unie. Het is absurd, het is eigenaardig het is "een situatie die niemand anders kan bedenken."
Dat het boek de Brexit behandelt, is ook geen toeval. "McEwan is een geweldige tegenstander van de Brexit en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. In zijn nawoord geeft hij dat vetgedrukt mee."

Frank Raes tipt Belgische Fotografie

Filip Joos gaf de vlam door aan collega Frank Raes. Hij onthulde zijn passie voor fotografie, volgens hem de meest onderschatte kunstvorm. Raes tipt vier Belgische fotografen. Te beginnen bij Tim Dirven. Dirven kennen we vooral als persfotograaf, met sprekende beelden van bv. de klimaatmarsen. "Straatfotografie is het moeilijkste wat er is. Maar Tim Dirven slaagt er elke keer weer in."

Sébastien Van Malleghem bracht onlangs 'Nordic Noir' uit, met foto's die hij nam in Scandinavië. "De helft van het jaar is het er pikdonker en toch slaagt hij erin om het licht te vangen."

Over reisfotografie gesproken: Frederik Buyckx reisde naar Kirgizië. Daar trok hij te paard, samen met een groep nomaden, het land door, geheel op hun tempo en volgens hun levensstijl. "Zonder fototoestel had hij die reis ook gemaakt, en dat zie je aan die foto's."

Naast zwart-witfotografen is Frank Raes ook fan van kleur. Daarom sluit hij zijn lijstje af met Harry Gruyaert, de koning van de kleur.

 

Filip Joos tipt de Kolibrie van Sandro Veronesi

Sportjournalist Filip Joos mocht de spits afbijten. Hij koos voor de Kolibrie van Sandro Veronesi. Op reis in Rome kocht hij het in een klein boekenwinkeltje. Een winkeltje dat nu, net zoals zo vele in Italië (en daarbuiten), de deuren heeft gesloten. Daarom tipt Filip de Kolibrie bij wijze van ode alle Italianen in het algemeen en aan de eigenaars van dat winkeltje in het bijzonder. 

In Kolibrie schetst Veronesi het leven van Marco Carrera. De jongen wordt door een groeistoornis al z'n hele leven kolibrie genoemd. Maar de bijnaam is niet alleen van toepassing op zijn gestalte. Hij gedraagt zich ook als het beestje. Want hoewel hij een vreselijk leven lijdt, weet hij zich  - stevig fladderend - overeind te houden. 

Filip Joos vindt Veronesi op het toppunt van zijn kunnen als romancier. Hij voegt zelfs toe: "Mensen zouden verplicht moeten worden om dit boek te lezen."

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet