De onfatsoenlijken

27 oktober 2018
Hillary Clinton noemde de kiezers van Trump 'a basket of deplorables': beklagenswaardingen, zielepoten. In Nederland stemmen ze op Wilders, in Duitsland op de AfD, in Frankrijk op Le Pen, bij ons op het Vlaams Belang. De Duitse sociaaldemocraat Martin Schultz zei na de verkiezing van Trump en de brexit dat het tijd werd voor 'een opstand van fatsoenlijke mensen'. Jan Antonissen is met de onfatsoenlijken gaan praten.

Het werd een ontnuchterende reis door zeven landen: Noord-Italië, Lotheringen, het Ruhrgebied, Nederlands-Limburg, Vlaanderen en Wallonië, Noord-Frankrijk en Groot-Brittanië. Het resultaat is een boek: De onfatsoenlijken.

De mensen die Jan Antonissen ontmoette hebben meer dan redenen genoeg om kwaad en bang te zijn: ze moeten het stellen met de restjes van de arbeidsmarkt. Flexwerkers, nachtarbeiders, zelfstandingen zonder personeel, werklozen. Restjesmensen. Hij hoorde racistische, seksistische, homofobe, xenofobe en islamofobe oprispingen van mensen die niet in het plaatje passen van een verlichte samenleving.

Vroeger hadden restjesmensen een andere naam: proletariaat. Ze waren inzet van wereldomvattende revolutionaire theorieën. Nu zijn ze een bron van ergernis en schaamte, het levende bewijs dat de democratie heeft gefaald.

Jan Antonissen zit zaterdag aan de Interne keukentafel.