De ontdekking van de hemel

26 juli 2016

Arne maakte op zijn 23e een einde aan zijn leven. Enkele maanden daarvoor had hij nog - in zijn eentje - een fietstocht door Normandië gemaakt. Nu hij er niet meer is, beslissen vier jonge mensen die reis samen over te doen, met als gids het dagboek dat hij had bijgehouden. Eva, zijn zus, Karen, zijn lief, en Maarten en Maud, twee van zijn vrienden

Maud kennen we vandaag als schrijfster en tekstperformer Maud Vanhauwaert. Voor haar betekende die bijzondere bedevaart ook haar debuut als documentairemaker. Ze nam een microfoon mee, benieuwd naar wat er met hen, de achterblijvers, zou gebeuren.

Arnes zus vond de trip rustgevend, maar ze bleef vechten met haar verdriet. Enkele maanden later besloot ook zij uit het leven te stappen.

'De Ontdekking van de hemel' is een liefdevol portret van mensen met een gemis. Een ontroerende poging om een leegte waar je geen blijf mee weet toch een plaats te geven.

Als je na het beluisteren van dit verhaal nog ergens mee zit, kan je altijd terecht bij Tele Onthaal of Zelfmoord 1813 op de nummers 106 en 1813.

 

Harry Viaene is pianostemmer en radioarchivaris. Hij weet als geen ander welke schatten de kelders van de VRT verborgen houden, dus haalden we voor één keer Harry zelf uit het archief.

Heleen Debruyne werkt voor Klara, ze studeerde geschiedenis en journalistiek, schrijft voor De Morgen een column over seks en maakt samen met genderexperte Anaïs Van Ertvelde een podcast - 'Vuile lakens' - over die dingen waar je normaal op de radio niet over praat.

Zelf luistert ze heel graag naar Invisibilia en Toendra.