De onvermijdelijke oorlog

5 maart 2022
Een grote oorlog is onvermijdelijk, schreef Ingo Piepers in 2020, en de volgende komt er aan. Tussen dit en twee jaar is het zover, voorspelde hij toen. We zijn ondertussen twee jaar verder ...

Het boek waarin Ingo Piepers uit de doeken doet wat hem tot zijn onrustwekkende voorspelling heeft gebracht, belandde twee jaar geleden op onze redactietafel: De onvermijdelijkheid van een nieuwe wereldoorlog.

We waren achterdochtig. Wij zijn altijd achterdochtig als toekomstvoorspellers zich melden. Zeker als ze Groot Onheil voorspellen, want we willen niet zomaar meestappen in paniekzaaierij. Maar we lazen het boek, en we lieten ons min of meer overtuigen.

Ingo Piepers is oud-officier van het Nederlandse leger en heeft de oorlog aan den lijve meegemaakt is Sarajevo. Na zijn terugkeer uit Bosnië ging hij studeren: hij wou onderzoeken waarom oorlogen uitbreken en wat de systematiek is die ons zover drijft dat we ten strijde trekken. Hij is op dat onderwerp gepromoveerd, het boek dat in 2020 verscheen is gebaseerd op dat doctoraat.

We nodigden hem dus uit, het was maart 2020. Maar toen brak corona uit, de grenzen gingen dicht en er kwamen geen Nederlanders meer naar Interne Keuken. Onze afspraak met Ingo Piepers werd afgeblazen. En, hoe gaat dat, het onderwerp verdween uit onze gedachten.

Tot de heer Putin ons een dag of tien geleden ruw wakker schudde: oorlog in Europa. Bel Ingo Piepers, hij heeft dit zien aankomen! Vraag of hij wil komen. Hij wou. Zaterdag vernemen we of de systeemoorlog die Ingo Piepers in 2020 heeft voorspeld begonnen is.

 

Twee engelstalige publicaties van Ingo Piepers zijn gratis downloadbaar: The thermodynamics of war and social evolution en 2020 Warning, patterns in war dynamics.

Beluister het volledige gesprek :