"De oppositiepartijen zijn niet geïnteresseerd in het lot van het Syrisch gezin”

14 december 2016
Ook in Wallonië heeft de visumrel rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de voorbije dagen het nodige stof doen opwaaien. Francken en premier Michel krijgen te weinig ruimte om een goed voorstel voor het Syrisch gezin te bedenken, vindt MR-politica en columniste Assito Kanko. “Er wordt teveel politiek gedaan op de kap van de gezinnen in nood.”

Zo werd Theo Francken deze week nog in Charleroi door actievoerders bekogeld met drank en schoenen. Na het relletje annuleerde Waals minister-president Paul Magnette (PS) zijn ontmoeting met Francken. Het gedrag van de PS is kinderachtig, vindt Kanko. “De oppositiepartijen zijn zeer actief rond de discussies over het Syrische gezin, maar zijn niet geïnteresseerd in het lot van het gezin.“

Kanko schaart zich achter het voorstel van Francken en Michel om het Syrisch gezin naar Libanon te sturen. “Ik vertrouw het voorstel van de premier. Libanon is niet veilig, maar Brussel is het ook niet.”

Er wordt teveel politiek gevoerd op de kap onschuldige mensen, vindt de Waalse politica. “Het is hartverscheurend. De oppositie laat de premier sinds de start van het dossier niet rustig aan het dossier werken. Ze zet de huidige regering sinds het begin onder druk.”

Voor Kanko schiet de Belgische regelgeving rond humanitaire visa niet tekort. “Een klein land als België kan onmogelijk alles oplossen. Het Europees migratiebeleid is versnipperd en inefficiënt. Migratie moet op een hoger en breder niveau gecoördineerd worden.” En dat kan staatssecretaris Francken niet op zijn eentje. “Ik zou niet in zijn plaats willen zijn. Je kan wel met je hart regeren, maar je moet ook met je hoofd regeren.”