"De overheid wil van landelijke gemeentes het nieuwe Bokrijk maken"

6 februari 2017
De helft van de open ruimte die momenteel bedoeld is om op te bouwen, ligt in een 'witte zone'. Zo een zone is een plek die enkel met de wagen bereikbaar is. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse onderzoeksorganisatie Vito ter voorbereiding van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, die De Standaard heeft kunnen inkijken. Lode Roels vroeg aan de burgemeesters van Langemark en Kortenaken wat zij van het rapport vonden.

De witte gebieden

De Vlaamse overheid wil Vlamingen anders laten bouwen. Minder in plattelandsgemeentes, meer in stedelijke kernen. Daarvoor liet ze een rapport opstellen door Vito, waarin de zogenaamde 'witte gebieden' werden opgelijst. Die witte gebieden liggen ver af van steden en het openbaar vervoer. De gemeentes van Patrick Vandijcke (Kortenaken) en Alain Wyffels (Langemark) staan in die lijst.

Alain Wyffels voelt al geruime tijd dat de Vlaamse overheid wonen in landelijke gebieden ontmoedigt: "Dat vind ik jammer. Misschien moeten we eerder landelijke gebieden versterken in plaats van de vlekken rond de steden te vergroten." Patrick Vandijcke treedt hem bij: "Laat De Lijn wat meer inspanningen doen om het aanbod hier te verbreden in plaats van op te hokken rond de steden."

Het nieuwe Bokrijk

Burgemeester Wyffels denkt alvast dat sommige voorzieningen in zijn gemeente beter draaien dan in een stad: "Bij onze basisscholen wordt er niet gekampeerd aan de deur om kinderen in te schrijven. Elk kind heeft plaats in de naschoolse opvang. Een plattelandsgemeente heeft zijn voordelen."

Aan de basisscholen wordt hier niet gekampeerd aan de deur.

Patrick Vandijcke voelt dan weer dat plattelandsgemeentes stilletjes doodgeknepen worden. Volgens hem ontbreekt het nu al aan middelen en zal dat er niet op vebeteren wanneer landelijke gemeentes nog minder middelen krijgen van de Vlaamse regering

Het kan niet de bedoeling zijn om van de plattelandsgemeentes het nieuwe Bokrijk te maken.

Beluister het hele interview:

 

 

Radio 1 Select