De paarden van Waterloo

9 mei 2020
De man op het paard hierboven herkent u natuurlijk. Dat is Napoleon. We treffen hem op het moment dat hij de Sint-Bernhardpas oversteekt. Misschien kent u ook de schilder van dit beroemde portret? Dat is David.

Maar weet u ook hoe het paard heet? Aha! Marengo, Napoleons lievelingspaard. Ook present bij de slag van Waterloo. Daar raakte het arme dier gewond, waarop zijn beroemde baasje hem achterliet op een boerderij. Daar werd hij door de Engelsen buit gemaakt en als oorlogstrofee naar Londen afgevoerd. Daar kon je Marengo tegen betaling bezichtigen, samen met de laarzen die Napoleon in Moskou gedragen zou hebben.

Souvernirs en relikwieën, het is iets raars. Het zegt iets over hoe wij met geschiedenis omgaan als de gebeurtenissen zelf al lang voltooid verleden tijd zijn. Historicus Jo Tollebeek, decaan van de Faculteit Letteren van de K.U. Leuven schreef er een fascinerend essay over, vertrekkend van de paarden van Waterloo.

Zo zal u ook vernemen wat er van Copenhagen en Wexy is geworden en wat dat zegt over onze omgang met het verleden. Tussen haakjes: in werkelijkheid stak Napoleon de Sint-Bernhardspas over op een ezel. Maar geef toe: zo wil je niet herinnerd worden. Dat had die David goed begrepen. Dus dan maar Marengo uit een tube verf getoverd.

Beluister het volledige gesprek :